Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αυτόματος συμψηφισμός επιστροφής φόρου και οφειλών σε ΔΟΥ- Ταμεία

 
Σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η δημιουργία Βάσης Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως του αν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Επίσης έως τις 27 Οκτωβρίου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ αρχείο με τους οφειλέτες τους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με πλήρη στοιχεία και τη συνολική οφειλή.
Ακόμα προβλέπεται ειδική on line εφαρμογή στην οποία συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με τις οφειλές των φορολογούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «μεγάλη θεσμική και οργανωτική τομή», σημειώνοντας ότι στο εξής «διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, θα γίνονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, ενώ απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «ωφελημένοι του νέου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και περισσότερο οι συνεπείς πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας - την επόμενη εβδομάδα - θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου