Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου


1863
Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας, δια της οποίας η τελευταία παραιτείται των Ιονίων Νήσων, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα.
1900
Ο φοιτητής της Νομικής Παπαδάκης από τη Σητεία αποπειράται να σκοτώσει με περίστροφο τους καθηγητές του Γεώργιο Αγγελόπουλο (Διοικητικού Δικαίου) και Αλκιβιάδη Κρασσά (Αστικού και Ρωμαϊκού Δικαίου), επειδή του έβαλαν χαμηλό βαθμό στα μαθήματά τους κατά τη διάρκεια των πτυχιακών εξετάσεων.
1904
Ο Κινγκ Ζιλέτ πατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).
1922
Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
1943
Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Porajmos).
1973
Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου