Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Ζαγοραίος

 
Από τη δεκαετία του 1950 οπότε και ξεκίνησε την μουσική του πορεία στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού ξεχώρισε με τη φωνή του ενώ από το 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγός του Ζωή και έγιναν ένα από τα πιο αγαπητά ντουέτα στο χώρο.
Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνέχιζε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.
Το τραγούδι “Έντε λα μαγκέτε Bοτανίκ” γράφτηκε το 1932-1933, όταν ο Ζαγοραίος ήταν 4 χρονών. Η μουσική ανήκει στον Σπύρο Περιστέρη (διασκευή παραδοσιακού μικρασιάτικου) και οι πρωτότυποι στίχοι στον Χαρ. Βασιλειάδη.
Ο Ζαγοραίος είναι ο στιχουργός στην "αργκό" εκδοχή. Όσο για την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τους "original" στίχους, ανήκει στον Ζαχαρία Κασιμάτη (1933).
Ωστόσο, τη δική του κατάθεση έδωσε εν έτει 1975 ο Σπύρος Ζαγοραίος. Όχι απλά το γύρισε σε ένα καθαρόαιμο χασικλίδικο ζεϊμπέκικο, αλλά το ερμήνευσε και σε μία απολαυστική, κατά τη γνώμη μου και αρκετά χιουμοριστική, ελληνο-γαλλική αργκό, με ευφάνταστες ανύπαρκτες λέξεις, ούτως ώστε καμία επιτροπή λογοκρισίας δε θα μπορούσε να επικαλεστεί επιχειρήματα για να το κόψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου