Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Εφθασε ο Εμπολα στη «γειτονιά» μας;

 
Εφθασε ο Εμπολα στη γειτονιά μας; Το ανησυχητικό αυτό σενάριο ενισχύθηκε το βράδυ της Πέμπτης από αναφορές για τον θάνατο ενός Βρετανού στα Σκόπια, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της χώρας - τον επικαλέστηκε το Reuters -  είχε κατά κατά πάσα πιθανότητα προσβληθεί από τον Εμπολα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ένας ακόμη Βρετανός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα όμοια με αυτά που προκαλεί ο ιός και μάλιστα η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καθόλου καλή. Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει λίγες μόλις ώρες προτού συγκληθεί στο ελληνικό υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού που ενδεχομένως ενσκήψουν στη χώρα μας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως προβλέπει το διεθνές πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού και ουσιαστικά οποιασδήποτε πανδημίας, επιλέχθηκε συγκεκριμένο νοσοκομείο που θα αναλάβει την περίθαλψη κρουσμάτων εφόσον και αν προκύψουν. Γεγονός πάντως είναι ότι σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αρκετών ειδικών, πριν από μερικούς μήνες, ότι ο συγκεκριμένος ιός θα έκανε τον κύκλο του - όπως και στο παρελθόν - και θα εξασθενούσε η μολυσματική του δράση περιοριζόμενη στις χώρες της δυτικής Αφρικής, ο ιός αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτικός από τις διαβεβαιώσεις επιστημόνων και σύντομα εξαπλώθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Και ενώ η ανακοίνωση του θανάτου ενός βρετανού πολίτη στα Σκόπια, ενδεχομένως από τον ιό, εντείνει την ανησυχία στην Ελλάδα, στιγμές αγωνίας ζει και η Κύπρος όπου τα τελευταία 24ωρα στην Αμμόχωστο νοσηλεύεται ένας νεαρός από το Τόνγκο που εμφανίζει συμπτώματα του Εμπολα.

Αντίστοιχο περιστατικό ανακοινώθηκε την Τετάρτη και στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόσταση που δυνητικά χρειάζεται για να ταξιδέψει ο ιός προς την ευρύτερη γεωγραφική γειτονιάς μας, δεν είναι και τόσο μικρή. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και όταν πριν λίγες μέρες η ισπανίδα νοσοκόμα, που είχε περιθάλψει ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό, ασθένησε και η ίδια - με την υγεία της να παρουσιάζει αξιοσημείωτη επιδείνωση - δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά μόνο διαβεβαιώσεις από ειδικούς ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στη γηραιά ήπειρο είναι περιορισμένη.

Η πραγματικότητα όμως αποδείχτηκε πιο εφιαλτική από επιστημονικές διαβεβαιώσεις για έναν ιό που αποδεικνύεται ότι ελάχιστα γνωρίζουμε πώς εξαπλώνεται και αν ταχέως μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, εσπευσμένως να τοποθετηθούν ειδικές θερμικές κάμερες που θα «σκανάρουν» τους επιβάτες για το αν έχουν υψηλό πυρετό και ανιχνεύοντας παράλληλα άλλες ενδείξεις δηλωτικές ενδεχόμενης παρουσίας του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου