Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

«Πράσινο φως» για αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο

 
Η εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου, για την αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων, επιτρέπεται και απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από την κοινόχρηστη χρέωση για το πετρέλαιο. Αυτό ισχύει πλέον και με το νόμο.
Ωστόσο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πριν οι ιδιοκτήτες προχωρήσουν στη ανεξαρτητοποίηση από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, για να βάλουν φυσικό αέριο, θα πρέπει να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, για την περίπτωση που θέλει όλη η πολυκατοικία να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Αν δεν προκύψει συμφωνία, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο, χωρίς να απαιτείται το 50+1% της γενικής συνέλευσης.
 
Μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου θα είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό όπου βρίσκεται η πολυκατοικία. Η ίδια εγκατάσταση, εκτός από θέρμανση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλους χώρους, καθώς το σύστημα λειτουργεί με μία μικρή συσκευή, στο μέγεθος air condition, που τοποθετείται στις βεράντες ή στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, και συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και μέσα στα διαμερίσματα, για εξοικονόμηση χώρου, καθώς είναι εντελώς αθόρυβα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε κατοικίες που δεν διαθέτουν βεράντες ή μπαλκόνια.

Το κόστος του συστήματος, μαζί με την εγκατάσταση, κυμαίνεται από 600 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της συσκευής. Καθίσταται σαφές ότι η απόσβεση του κόστους γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι κατά περίπου 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου