Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Σε απόγνωση ενοικιαστές και ιδιοκτήτες κατοικιών

 
Η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει κάθε ισορροπία στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά εξελίσσεται σε μάστιγα με χιλιάδες εξώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο.
Η ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας στο Νέο Ηράκλειο, με την οικογένεια που εγκατέλειψε το σπίτι της για να εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο λόγω αδυναμίας να πληρώσει το ενοίκιο, φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατά 30% οι δικαστικές αποφάσεις για εξώσεις.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, εκτός από την αύξηση κατά 30% στις δικαστικές αποφάσεις για εξώσεις, ακόμη ένα 30% των ενοικιαστών αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του οικειοθελώς, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην αρχή της κρίσης οι ενοικιαστές εγκατέλειπαν τα μεγάλα διαμερίσματα για πιο μικρά και πιο φθηνά, σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εξώσεων και των αποχωρήσεων συμβαίνει από αυτά τα μικρά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% των ενοικιαστών δεν πληρώνουν το ενοίκιο εξαιτίας της ανεργίας ή της απλήρωτης εργασίας. Το πρόβλημα είναι έντονο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλους φόρους για την ιδιοκτησία τους, πολλές φορές βρίσκονται χρεωμένοι με απλήρωτους λογαριασμούς των ενοικιαστών και είναι δύσκολο να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους.

Σύμφωνα με μεσίτες το 70% των ενοικιαστών σήμερα χρωστάει από 1 μέχρι 15 ενοίκια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εξώσεις δεν γίνονται μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, του Ζωγράφου, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, πρώην υπουργού της ΝΔ που ζούσε κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ και εγκατέλειψε την κατοικία του μετά από δικαστική απόφαση για έξωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου