Το περασμένο Σαββατοκύριακο μια υποχρέωση με ανάγκασε να λείψω από το σπίτι. Εξήγησα στον Ερμή ότι η μαμά και ο μπαμπάς θα λείψουν για δύο μέρες. Το είπα και στην Ίριδα κι ας μην καταλαβαίνει πολλά ακόμη. Ετοίμασα βαλίτσες και το ταξίδι ξεκίνησε.
Η αλήθεια είναι πως είχαμε πολύ καιρό εγώ και ο Νίκος να πάμε κάπου χωρίς τα παιδιά. Στην αρχή μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα, δυο μέρες μόνοι, δυο μέρες ησυχία. Αυτά σκεφτόμουν πριν μπω στο αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο. Όταν ξεκινήσαμε όλα άλλαξαν μέσα μου. Ήθελα να γυρίσω πίσω. Ένιωσα τύψεις, “πού πάω χωρίς τα παιδιά;” “Πώς θα περάσουν χωρίς εμένα κοντά τους να τα φροντίζω;” Εκείνη τη στιγμή μου ήρθαν στο μυαλό όλες εκείνες οι μαμάδες που δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους για να πάνε στη δουλεία, παρόλο που αγαπούν τη δουλειά τους και τις κάνει χαρούμενες, οι τύψεις τις σταματούν. Τότε τις κατάλαβα περισσότερο από ποτέ.
Όμως ήμουν στο δρόμο και έπρεπε να πολεμήσω τις τύψεις μου!! Τι έκανα; Σταμάτησα για λίγο να σκέφτομαι αρνητικά. Πήρα σαν δεδομένο ότι η γιαγιά τους τα φροντίζει μια χαρά. Ύστερα άρχισα να σκέφτομαι πότε έκανα κάτι χωρίς τα παιδιά τελευταία φορά; Έχει περάσει πολύς καιρός. Και μετά σκέφτηκα και τους υπόλοιπους ρόλους που έχω. Είμαι φίλη, σύζυγος και σίγουρα χρειάζομαι λίγο χρόνο και για μένα. Έχω ανάγκη να κάνω και πράγματα μακριά από τα παιδιά, αλλά αυτό δεν με κάνει κακιά μαμά. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας δεν είναι χρόνος που κλέβουμε από τα παιδιά μας. Αυτός ο χρόνος είναι που μας δίνει ενέργεια, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και όταν νιώθουμε καλά είμαστε και καλύτερες μαμάδες! Οι χαρούμενες μαμάδες έχουν χαρούμενα παιδιά!
Κάπως έτσι ξεπέρασα τις τύψεις μου και συνέχισα πιο ήρεμα το ταξίδι. Η αλήθεια είναι ότι πέρασα καλά, ξεκουράστηκα. Γύρισα πίσω με ενέργεια και έτοιμη για παιχνίδι και βόλτες. Όσο για τα παιδιά μου, τα βρήκα πολύ χαρούμενα! Με τη γιαγιά πέρασαν πολύ καλά, μιας και της αρέσει να τους κάνει όλα τα χατίρια.
Πέντε τρόποι για να είναι ο χρόνος μακριά από τα παιδιά μας χωρίς τύψεις:
1. Να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν/αυτήν που θα τα προσέχει όσο θα λείπουμε. Έτσι θα είμαστε ήρεμες και θα μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε.
2. Να εξηγήσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα των παιδιών. Είναι σημαντικό αυτός\αυτή που θα μείνει με τα παιδιά μας να ξέρει τι ώρα τρώνε τα γεύματα τους, τι ώρα κάνουν μπάνιο και τι ώρα κοιμούνται.
3. Να πούμε ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια / αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών μας. Έτσι θα ξέρουμε ότι τα παιδιά μας θα περάσουν καλά όσο εμείς θα λείπουμε.
4.Να πούμε την αλήθεια στο παιδί μας για το πόσο θα λείψουμε. Αν είναι μωρό αρκεί να πούμε “ η μαμά φεύγει για λίγο και θα ξαναγυρίσει”. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μας θα συνηθίσει σιγά-σιγά το καινούριο μας πρόγραμμα και θα σταματήσει το κλάμα, όταν ανοίγει η πόρτα για να βγούμε, που μας γεμίζει ενοχές.
5.Να μην ξεχνάμε ότι όταν κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, θα είμαστε καλύτερες μαμάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου