Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η Στοά Εμπόρων αποκτά χρώμα, φαντασία και ζωντάνια!

 
Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων, ένα έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Λεωνίδα Μπόνη και Εμμενουήλ Λαζαρίδη. Η στοά αυτή ενώνει τις παρυφές του εμπορικού τριγώνου με την καρδιά του, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μιας περιοχής με χαρακτηριστικά μεγάλης κλίμακας (τοπόσημα όπως η πλατεία Συντάγματος, το πρώην Μετοχικό Ταμείο Στρατού κ.α) και μιας περιοχής με μεγάλη πυκνότητα από εμπορικές δραστηριότητες μικρο-μεσαίας κλίμακας, τοπικούς παραγωγούς, μικρές βιοτεχνίες και εναλλασσόμενες δημιουργικές δράσεις. Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της δε λειτουργούν, ενώ μετά τη μετακίνηση του Ταμείου Εμπόρων στην οδό Ακαδημίας, το κτήριο έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργό. Από την άποψη αυτή το συγκεκριμένο κτήριο επιλέγεται ως μια συμβολική εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης που καλείται να επαναπροσδιοριστεί σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Τα «Ιχνη Εμπορίου» είναι μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Στοάς Εμπόρων και των καταστημάτων της, έναν χώρο της πόλης που παραμένει ανενεργός, κενός από εμπορικές χρήσεις, για πάνω από 20 χρόνια. Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία έχουν σχεδιάσει και επιμελούνται οι Χάρης Μπίσκος και Μάρθα Γιαννακοπούλου, είναι η διαμόρφωση των χώρων αυτών σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της περιοχής και αυτών που τη χρησιμοποιούν έτσι ώστε να ενταχθεί ξανά στον αστικό ιστό του κέντρου της πόλης. 12 επεμβάσεις απο πολυσυλλεκτικές ομάδες της Αθήνας. Nέοι δημιουργοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, δημιουργικά δίκτυα, πολυδιάστατες ομάδες εργασίας και άτυπες συλλογικότητες, συμπράτουν για να αναζωογοννήσουν και να επιμεληθούν τα κενά καταστήματα της στοάς. Η Στοά των Εμπόρων, η οποία αποτελεί σύμβολο της εξαφάνισης του μικρο-εμπορίου και της δεξιοτεχνίας αλλά και της παρακμής της δημόσιας διοίκησης, αφήνει πίσω της ίχνη μιας παλιάς κοινωνικής δομής και μιας Αθήνας που τείνει να χαθεί.

Η ιδιόμορφη αυτή έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος άμεσων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο και την εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Αθήνας, «Έργο Αθήνα», που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να προβάλλει ανεκμετάλλευτους χώρους του κέντρου, προσφέροντας ταυτόχρονα έδαφος για πειραματισμό σε νέους δημιουργικούς πυρήνες και συλλογικότητες της πόλης.
 
Εκεί, για 3 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου έως 15 Μαρτίου (με πιθανότητα επέκτασης μέχρι Ιούνιο) , καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνίτες, επιμελητές, αρχιτέκτονες, δεξιοτέχνες, γραφίστες, μουσικοί, μάγειρες, εφευρέτες, μικρές επιχειρηματικές συμπράξεις και κάθε είδους νέοι δημιουργοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα κενά καταστήματα της Στοάς, δωρεάν, ως πειραματικά εργαστήρια παραγωγής (laboratories) και διερεύνησης νέων ιδεών, αλλά και παράλληλα, ως εκθετήρια προβολής του έργου τους (showrooms). Ως αντάλλαγμα, τουλάχιστον δύο φορές κάθε μήνα, κάθε μαγαζί πρέπει να "ανοίγει" για το κοινό. Με εργαστήρια που μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή: εκμάθησης, έκθεσης, προβολών, παρουσιάσεων. Οι διοργανωτές όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν ιδέες μέσω του facebook για το τι θα μπορούσε να στεγαστεί στα κενά καταστήματα της Στοάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου