Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τουρκικά αεροσκάφη σφυροκοπούν θέσεις των… Κούρδων!

 
Την ώρα που οι Κούρδοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στην πόλη Κομπάνι των τουρκοσυριακών συνόρων, «παγώνοντας» την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τουρκικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού διέταξε τον βομβαρδισμό των θέσεων του PKK ως απάντηση στις ένοπλες επιθέσεις Κούρδων σε φυλάκια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τη σκληρή καταστολή με την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπισε τις μαζικές διαδηλώσεις Κούρδων σε όλη την Τουρκία, με αίτημα την συμμετοχή της Άγκυρας στην υπεράσπιση του Κομπάνι και τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών. Υπενθυμίζεται ότι η αιματηρή καταστολή των κουρδικών κινητοποιήσεων έχει οδηγήσει σε 37 νεκρούς διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες.
 
Σύσκεψη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS στην Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, την ώρα που οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, μαζί με ομολόγους τους από 21 χώρες, ανάμεσά τους και αρχηγοί γενικών επιτελείων, συναντώνται σήμερα στην αεροπορική βάση Αντριους κοντά στην Ουάσινγκτον παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών (Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράκ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κατάρ, Βρετανία, Τουρκία) «θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και ακόμη λιγότερο στις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν.

Οι δύο πλέον υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προεδρεύσουν των συνομιλιών: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου