Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Νέος διατροφικός οδηγός για άτομα 65 ετών και άνω με στόχο την πρόληψη ασθενειών

 
Με την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Ατομα ηλικίας 65 ετών και άνω ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές ημερίδες που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με αφορμή το οκτάτομο επιστημονικό έργο «Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί». 

Οι Διατροφικοί Οδηγοί, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», αποτελούν προϊόν συνεργασίας Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών, και περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού, σημείωσε ότι «ιστορικά οι Διατροφικοί Οδηγοί στοχεύουν στο να προσδιορίζουν το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που πρεπει να καταναλίσκεται για τη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού. Ιδιαίτερα οι Ελληνικοί Διατροφικοι Οδηγοί ειναι προσαρμοσμένοι στις συνήθειες των Ελλήνων».

Ο οδηγός που αφορά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στοχεύει στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και στη διατήρηση της μυικής μάζας η οποία μειώνεται στους ηλικιωμένους με αποτελέσμα πτώσεις και κατάγματα, σύμφωνα με την κ. Λινού.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Καραϊτιανός, άμισθος επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας υπενθύμισε ότι «μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 2 δισ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, ενώ 400 εκατομμύρια από αυτούς θα είναι άνω των 80. Ήδη η χώρα μας κατέχει την πρωτιά γηράσκοντος πληθυσμού στην ΕΕ καθώς και την πέμπτη θέση παγκοσμίως. Η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση της επιβίωσης έχει σαν αποτέλεσμα το 19% του πληθυσμού της χώρας να είναι σήμερα άνω των 60 ετών. Γι' αυτό το 19% του πληθυσμού όμως δαπανάται το 40% των πόρων για την Υγεία».
Η Παναγιώτα Σουρτζή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδική γραμματέας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας συμπλήρωσε ότι «οι Έλληνες ζούμε κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Ευρωπαίους, με προσδόκιμο επιβίωσης τα 81 έτη, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι συνήθως καλά λόγω χρόνιων ασθενειών».

Στόχος των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών είναι να προσθέσουν ζωή στα χρόνια και όχι μόνο χρόνια στη ζωή, εξασφαλίζοντας δηλαδή την καλη υγεία μέσω της διατροφής, επεσήμανε η κ. Σουρτζή και παρέπεμψε το κοινό να διαβάσει με προσοχή τις νέες διατροφικές συστάσεις για τα άτομα 65 ετών και άνω, ώστε να ανακαλύψει ότι πολλά τρόφιμα αποδαινομοποιούνται. Για παράδειγμα, τα αβγά μπορούν να καταναλώνονται από υγιή άτομα έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ επίσης συνίσταται η κατανάλωση τριών μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα με στόχο τη διατήρηση της μυικής μάζας. Τελος υπογραμμίζεται η αξία της τακτικής κατανάλωσης νερού, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι τείνουν να χάνουν το αίσθημα της δίψας με το πέρασμα των ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου