Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Συνελήφθησαν μέλη της διεθνούς συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» - Πως δρούσαν

Συνελήφθησαν μέλη της διεθνούς συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» - Πως δρούσαν

Τρία μέλη της περιβόητης συμμορίας Σέρβων, «Ροζ Πάνθηρες», που θεωρείται ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των διωκτικών Αρχών διεθνώς, για κλοπές τεράστιας αξίας, κοσμημάτων και έργων τέχνης, έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας Αττικής.
Οι τρεις συλληφθέντες είναι Σέρβοι υπήκοοι και μαζί με ένα ακόμα άτομο που διαφεύγει, αποτελούσαν ομάδα, που έχει διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική, με λεία που ξεπερνάει τα 550.000 ευρώ, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων.

Οι δράστες εισέβαλαν στα κοσμηματοπωλεία γκρεμίζοντας τις βιτρίνες με κλεμμένα αυτοκίνητα, άρπαζαν ταχύτατα τα κοσμήματα από τις προθήκες και διέφευγαν με άλλα οχήματα.

Επιπλέον εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ υπόθεση απάτης σε βάρος του δημοσίου από εταιρεία ανακύκλωσης η οποία ενέχεται σε πλήθος φορολογικών και άλλων ποινικών παραβάσεων.
Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα το Τμήμα Εγκλημάτων, έπειτα από πολύμηνη, συστηματική και μεθοδική έρευνα, κατάφερε να εξαρθρώσει την εγκληματική οργάνωση.
Ειδικότερα, για την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν στις 28 Απριλίου, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση τρία άτομα, υπηκόους χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ' επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται, καθώς και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής διακριβωθεί .
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν διαρρήξεις κυρίως σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα ένδυσης, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής ομάδας, έχει τα χαρακτηριστικά του διεθνούς κυκλώματος με την κωδική ονομασία «Ροζ Πάνθηρες», που περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα το στάδιο της προπαρασκευής, της διάπραξης και της διαφυγής των δραστών.
Ο τρόπος δράσης τους
Πιο αναλυτικά, ως προς το στάδιο της προπαρασκευής των διαρρήξεων, προκύπτει ότι οι δράστες εντόπιζαν περιφερειακά καταστήματα, στα οποία η πρόσβαση από την πλευρά του πεζοδρομίου δεν παρεμποδίζονταν από προστατευτικά κολωνάκια ή αλλά τεχνητά εμπόδια.
Για τις κινήσεις τους, τη μετάβασή και τη διαφυγή τους, οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας.
Τα οχήματα αυτά αφαιρούσαν εύκολα με τη χρήση αυτοσχέδιου ειδικού κλειδιού πασπαρτού γνωστού και ως «polish key», το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εγκατέλειπαν στη μίζα των οχημάτων ή το έπαιρναν μαζί τους για να το επαναχρησιμοποιήσουν. Επίσης χρησιμοποιούσαν και κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες.
Στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους - μέθοδος γνωστή ως « ram raiding », είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.
Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.
Τέλος, όταν κατάφερναν να προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, εισέρχονταν στα καταστήματα και αφού αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης, διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης, σε περιπτώσεις που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως μέσο εμβολισμού.
Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, καθώς χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας («ghost phones»), των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.
Τα ευρήματα
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει 13 κλοπές οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), 14 διαρρήξεις - κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, τρεις απόπειρες διάρρηξης με εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, εκ των οποίων μια σε κατάστημα ένδυσης και δύο σε κοσμηματοπωλεία, αφαιρώντας αντικείμενα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.
Αναλυτικά:
  • Την 05-03-2014, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει την προηγούμενη μέρα από τη Κυψέλη, μετέβησαν σε εμπορικό κατάστημα στο Μαρούσι και αφού αφαίρεσαν τα προστατευτικά κολωνάκια περιμετρικά της αυλής του εμπορικού κέντρου, προσέκρουσαν με το όχημα στη γυάλινη είσοδο και εισήλθαν στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια προσέκρουσαν στα ρολά κοσμηματοπωλείου που στεγαζόταν σε κιόσκι και αφαίρεσαν κοσμήματα και ρολόγια αξίας 250.000 ευρώ περίπου. Το όχημα το εγκατέλειψαν στο σημείο και διέφυγαν.
  • Την 12-01-2014, επιβαίνοντες σε κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο προσπάθησαν να διαρρήξουν κατάστημα ένδυσης στην Αγία Παρασκευή, ανασηκώνοντας τα ρολά ασφαλείας, με τη χρήση λοστού.
  • Την 06-01-2014, παραβίασαν με λοστό το προστατευτικό ρολό ασφαλείας σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα, έσπασαν τη τζαμαρία και αφαίρεσαν κοσμήματα και ασημικά είδη συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.
  • Την 28-11-2013 χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει την ίδια ημέρα από την περιοχή των Αγίων Αναργύρων, μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στη Νέα Φιλαδέλφεια και προσπάθησαν να αποκολλήσουν τα προστατευτικά ρολά, δένοντας τα με γάντζους και τραβώντας τα με το αυτοκίνητο, πλην όμως εγκατέλειψαν τη προσπάθεια γιατί ήχησε ο συναγερμός.
  • Την 14-11-2013, αφαίρεσαν από την ίδια περιοχή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ενώ την ίδια ημέρα προσπάθησαν να διαρρήξουν κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα, τραβώντας τα προστατευτικά ρολά με σχοινί και γάντζους, που είχαν προσαρμόσει σε όχημα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν αφού ήχησε ο συναγερμός.
  • Το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 23-10-2013 αφαίρεσαν από την περιοχή της Κυψέλης δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.
  • Το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 19-08-2013 αφαίρεσαν από τη περιοχή του Περιστερίου Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
  • Την 19-08-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στο Αιγάλεω και αφού έδεσαν τα προστατευτικά ρολά ασφαλείας με ορειβατικό σχοινί με κρίκους τα οποία προσάρμοσαν σε όχημα, προσπάθησαν να τα αποκολλήσουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
  • Την 16/17-08-2013 αφαίρεσαν από τη περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
  • Την 30-07-2014 αφαίρεσαν από τη περιοχή της Νέας Ιωνίας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ενώ την ίδια ημέρα διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο στη Καλογρέζα αφαιρώντας κοσμήματα συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.
  • Την 12-07-2013 επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που είχαν αφαιρέσει την προηγούμενη ημέρα από τη Νέα Ιωνίας, μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στην ίδια περιοχή και αφού έθραυσαν με βαριοπούλα την εξωτερική τζαμαρία της κεντρικής εισόδου και έκοψαν με κόφτη τα εξωτερικά ρολά, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 9.000 ευρώ.
  • Την 01-07-2013, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει προ δεκαημέρου από το Παγκράτι, μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στο Νέο Κόσμο και αφού έθραυσαν με βαριοπούλα την εξωτερική τζαμαρία της κεντρικής εισόδου και έκοψαν με κόφτη τα εξωτερικά ρολά, αφαίρεσαν κοσμήματα και ασημικά συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.
  • Την 08-06-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στο Γέρακα και αφού παραβίασαν τα ρολά ασφαλείας, αφαίρεσαν κοσμήματα, ρολόγια και ασημικά συνολικής αξίας 35.000 ευρώ.
  • Την 22-05-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στους Αγίους Αναργύρους και αφού παραβίασαν το πλέγμα και το ρολό ασφαλείας, αφαίρεσαν κοσμήματα και ρολόγια συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.
  • Την 22-04-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στο Περιστέρι και αφού σήκωσαν το προστατευτικό ρολό, έθραυσαν την γυάλινη πόρτα εισόδου και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 65.000 ευρώ.
  • Την 01-04-2013 δύο από τους δράστες επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα και φορώντας κράνη μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στο Μαρούσι και αφού έκοψαν τα ρολά του καταστήματος, αφαίρεσαν κοσμήματα και ρολόγια συνολικής αξίας 60.000 ευρώ.
  • Την 09-03-2013, επιβαίνοντες σε δύο κλεμμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα και αφού στέβλωσαν τα προστατευτικά ρολά ασφαλείας και έσπασαν με βαριοπούλα τη τζαμαρία, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ.
  • To χρονικό διάστημα μεταξύ 28-2 και 02-03-2013, αφαίρεσαν από τη περιοχή των Πατησίων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
  • Την 12-02-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στη Νέα Ιωνία και αφού παραβίασαν τα ρολά ασφαλείας και έθραυσαν την τζαμαρία του καταστήματος, αφαίρεσαν κοσμήματα, συνολικής αξίας 17.500 ευρώ.
  • Την 13-01-2013 μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στου Γκύζη και αφού παραβίασαν τα ρολά ασφαλείας και έθραυσαν την τζαμαρία του καταστήματος, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.
  • Τέλος, την 20-11-2012 χρησιμοποιώντας όχημα που είχαν αφαιρέσει τέσσερεις ημέρες πριν από το Χαλάνδρι, μετέβησαν σε εμπορικό κέντρο στο Χολαργό και εισήλθαν με αυτό στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες ακινητοποίησε τον υπάλληλο φύλαξης του εμπορικού κέντρου με απειλή όπλου και στη συνέχεια τον εξουδετέρωσε χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Ακολούθως οι υπόλοιποι δράστες προσέκρουσαν με το όχημα στη τζαμαρία κοσμηματοπωλείου και αφαίρεσαν από τις προθήκες κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν τρεις έρευνες παρουσία Δικαστικών Λειτουργών στις οικίες των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ορειβατικά σχοινιά, κρίκους, βαριοπούλες αλλά και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις διαρρήξεις καθώς και διάφορα κλειδιά αυτοκινήτων.
Επίσης εντοπίστηκε πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM καθώς και στελεχών καρτών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, βάσεων στερέωσης και επίδειξης αυτών, ρολόγια με τα ταμπελάκια τιμών και καταστημάτων από τα οποία προέρχονται, γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και είδη ρουχισμού.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κυρίας Ανάκρισης.
Τα ευρήματα φυλάσσονται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να επιδειχθούν και αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται.
πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου