Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Σειρήνες πολέμου» στην Ουκρανία: Καταρρίψεις ελικοπτέρων και νεκροί στο Σλαβιάνσκ

«Σειρήνες πολέμου» στην Ουκρανία: Καταρρίψεις ελικοπτέρων και νεκροί στο Σλαβιάνσκ
«Εμπόλεμη ζώνη» μοιάζει πλέον η ανατολική Ουκρανία, όπου στρατεύμετα διεξάγουν ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, ενώ δύο στρατιωτικά ελικόπτερα καταρρίφθησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιωτικοί.
Οι δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα MI-24 κατερρίφθησαν με φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

"Τα ελικόπετρα κατερρίφθησαν από αγνώστους που χρησιμοποίησαν φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών. Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταβάλει εννέα σημεία που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Από την πλευρά τους όμως οι αντάρτες δήλωσαν στο BBC ότι δεν είχαν χάσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων σημείων.

Ανταποκρίτρια του BBC στο Σλαβιάνσκ, δήλωσε ότι οι μάχες ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι στην περιφέρεια της πόλης.

Το ρωσικό πρακτορειο Ria Novosti υποστηρίζει, επικαλούμενο φιλορώσους ένοπλους στην πόλη, ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρούν στοχεύοντας διαδοχικά διαφορετικά μπλόκα που έχουν στηθεί έξω από το Σλαβιάνσκ.

Άλλα ρωσικά πρακτορεία είδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου.

Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

"Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα", δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών.
Σύμφωνα με την ίδια, "το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί" από ουκρανούς στρατιωτικούς.

Νωρίτερα ο Αβάκοφ κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.
Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση "ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης", ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί -- "να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου