Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας αλλά και υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 και το 2018, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα:
  • Για εφέτος προβλέπεται υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ
  • Για το 2015, με τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται "κενό" 911 εκατ. ευρώ
  • Για το τέλος του 2016 το κενό υπολογίζεται σωρευτικά στο 1,9 δισ. ευρώ
  • Για το 2017 η τάση αντιστρέφεται και προβλέπεται υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 111 εκατ. ευρώ
  • Για το 2018 η υπέρβαση φτάνει τα 2,478 δισ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα, που ενσωματώνει τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κυρίως ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν προβλέπονται νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ψηφιστεί.
Ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό "κενό" για την επόμενη διετία, το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στις συζητήσεις για το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού, εκτιμώντας ωστόσο ότι τελικά δεν θα χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και για το 2014.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η παράταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και το 2015 δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο και θα εξεταστεί κατά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Για τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, η συζήτηση για μονιμοποίηση του παραμένει ανοικτή, ενώ άνοιξε εκ νέου "παράθυρο" για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το 2015, σύμφωνα με τη ρήτρα μείωσης φορολογικών συντελεστών εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Με το Μεσοπρόθεσμο ποσοτικοποιείται και η εφαρμογή της "ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων" στα επικουρικά ταμεία.
Το κόστος υπολογίζεται στα 464 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και θα καλυφθεί κυρίως από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, που φέρνει μειώσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.
"Όπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία" δήλωσε παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, κάνοντας λόγο για ευχολόγια και κρυφό μνημόνιο με νέα μέτρα, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "ακόμα μια φορά φέρνει ένα νέο μνημόνιο", ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι "το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο αποτυπώνει τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου