Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«Χρυσή Αυγή: Black metal και στρατιωτικά παραγγέλματα»


Τα στρατιωτικά παραγγέλματα προς τους δημοσιογράφους, οι απειλές, καθώς και οι... ιδιότητες δύο εκ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο άρθρων που αφιέρωσαν στο ακροδεξιό κόμμα και στην είσοδό του στην Βουλή οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent.

«Χρυσή Αυγή: Black metal και στρατιωτικά παραγγέλματα»
Με τον τίτλο «Ο ακροδεξιός "ταραξίας" που κρατά στα χέρια του το μέλλον της Ευρώπης» η βρετανική εφημερίδα Independent αφιερώνει άρθρο της στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής που κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η εφημερίδα σε δύο εκ των βουλευτών, ενώ στέκεται και στο στρατιωτικό παράγγελμα προς τους δημοσιογράφους ενώπιον του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Κερδίζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους, το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή, καταλαμβάνει 21 έδρες στην νέα Βουλή. Μεταξύ των νέων βουλευτών που θα απολάβουν την βουλευτική ασυλία συγκαταλέγονται ένας, ο οποίος φέρεται να έχει συμμετάσχει σε βιαιοπραγία και ένας ακόμη που έχει αναφερθεί ως μέλος σκληροπυρηνικού εθνικιστικού black metal, μουσικού συγκροτήματος με αναφορές στον Εωσφόρο, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Independent.
Η Χρυσή Αυγή έδωσε μία πρώτη γεύση για το πώς θα ανταποκριθεί στο νέο στάτους της, ως ένα κόμμα που έλαβε το 7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα, όταν διέταξε τους δημοσιογράφους να «σταθούν προσοχή» παρουσία του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο άνδρας με το ξύρισμένο κεφάλι που έδωσε το παράγγελμα «εγέρθητι» στους δημοσιογράφους και είπε ότι όσοι δεν θέλουν, να «βγουν έξω», αναφέρεται ως μέλος της black metal μπάντας Naer Mataron. Ο Γιώργος Γερμενής, με το ψευδώνυμο «Καιάδας», εξελέγη βουλευτής την νύχτα της Κυριακής.
Το συγκρότημα, στο οποίο είναι μέλος, αναμειγνύει βίαιες εικόνες από την ελληνική μυθολογία, αμφίεση με νυχιές και βαμμένα πρόσωπα, και φωνητικά με γρυλλίσματα θανάτου (death grunts).
Ο «Καιάδας», κατά κόσμον Γιώργος Γερμενής, μπασίστας του γκρουπ Naer Mataron
Ο «Καιάδας», κατά κόσμον Γιώργος Γερμενής, μπασίστας του γκρουπ Naer Mataron
Βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής εξελέγη επίσης και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έως την Κυριακή αντιμετώπιζε κατηγορίες για συμμετοχή σε επίθεση με μαχαίρι εις βάρος Ελληνα ακαδημαϊκού.
Οπως γράφει ο Independent, ο κ.Κασιδιάρης, η προσκόλληση του οποίου στον αρχηγό του κόμματος του έχει δώσει το παρατσούκλι «ο προστατευόμενος» φέρεται να έχει συμμετάσχει σε επίθεση πέντε ατόμων κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007. Αυτόπτες μάρτυρες του σκηνικού ανέφεραν ότι αναγνώρισαν το αυτοκίνητό του.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής πανηγύρισαν την είσοδο του κόμματος στην Βουλή
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής πανηγύρισαν την είσοδο του κόμματος στην Βουλή
Η ακροαματική διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ωστόσο αναβάλλεται για όσο θα παραμείνει στην Βουλή.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε εκείνους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, όπως ο Κρητικός υποψήφιος, Στυλιανός Βλαμάκης, γνωστός και ως «φούρναρης» στους κύκλους της Χρυσής Αυγής. Ο Βλαμάκης βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων μετά την δημοσίευση φωτογραφίας του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, χαμογελώντας μπροστά στους φούρνους που έκαιγαν τους Εβραίους οι Ναζί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Ο Independent επισημαίνει ακόμη ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος στις προεκλογικές του ομιλίες εξαπέλυε απειλές κατά δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών.
Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του είπε: «Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε την δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.
Guardian: «Πωρωμένοι» με τις απειλές και τον εκφοβισμό
«Με έμβλημα μία ελληνική εκδοχή της σβάστικας (σ.σ. μαίανδρος) και συνοδεία νεαρών τραμπούκων με κοντοκουρεμένα μαλλιά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος γιόρτασε με μια απειλή την πολιτική του επιτυχία», αναφέρει σε άρθρο του η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα πρέπει τώρα να φοβούνται», βρυχήθηκε ο αρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές εισήλθαν στην ελληνική βουλή λαμβάνοντας το 7% των ψήφων των Ελλήνων πολιτών στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.
«Η επιτυχία αυτή ήταν ένα σοκ. Την ώρα που αυξάνεται η ακροδεξιά, ο ξενοφοβικός λαϊκισμός σε όλη την Ευρώπη, κάποια κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή είναι τόσο «πωρωμένα» με την απειλή, τον εκφοβισμό και τους υπαινιγμούς ακόμη και για χρήση βίας», γράφει ο Guardian.
Η Χρυσή Αυγή, αναφέρει ο Guardian, πρεσβεύει και την ιδέα να «ξεφορτωθεί» η Ελλάδα τους λαθρομετανάστες.
Η εφημερίδα μεταφέρει τα λεγόμενα του κ.Μιχαλολιάκου: «Εξω από την χώρα μου! Εξω από το σπίτι μου! Πώς μπορούμε να το κάνουμε; Χρησιμοποείστε την φαντασία σας. Η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη σε όλα τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες που γράφουν Χρυσή Αυγή με λευκά γράμματα».
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, ξένοι παρατηρητές για την ελευθερία του Τύπου παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έχοντας σημάνει συναγερμό για την μεταχείριση των δημοσιογράφων από την Χρυσή Αυγή.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63654164

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου