Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Την παραίτηση 2-3 συμβούλων (Τούρλα, Νταλάκα, Διγαλέτου) ζητάει ο Δήμαρχος Καρύστου, Νίκος Μανώλης.


Την παραίτηση 2-3 συμβούλων του, απόντων από το χθεσινοβραδινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση δανείου για την αποπληρωμή και μόνο χρεών προηγούμενων ετών, ζήτησε ο Δήμαρχος, Νίκος Μανώλης, ενώ ανέφερε ότι το ίδιο θα κάνει και σήμερα με επιστολή του προς αυτούς, ζητώντας τους να παραιτηθούν από Σύμβουλοι και να αναλάβουν οι επόμενοι, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης.
Ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά από ποιους ζητάει την παραίτηση, αλλά χτες απόντες δεν ήταν 2-3 σύμβουλοι, όπως είπε. Ήταν 3 οι απόντες από την παράταξή του, είναι οι 3 πρώτοι Σύμβουλοι της Καρύστου, σε ψήφους και έχουν ονοματεπώνυμο. Έλειπαν οι Γεωργία Τούρλα, Χάρης Νταλάκας και Κώστας Διγαλέτος, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 14 μελών για να "επαναψηφιστεί" το δάνειο, με το οποίο, όπως είπε ο Δήμαρχος, ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός, χωρίς να σημαίνει ότι αν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το θέμα.
Η επαναψήφισή του γίνεται γιατί για ποσό δανείου άνω του 1.500.000 € απαιτείται η ψήφισή του από την πλειοψηφία όχι επί των παρόντων, όπως έγινε στο προηγούμενο συμβούλιο, αλλά επί του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που στο Δήμο Καρύστου είναι 27.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ψηφιστεί δάνειο ποσού περίπου 1.100.000 € και στη συνέχεια, σε επόμενο Δ.Σ, δάνειο ποσού 1.800.000 €, που το μεσημέρι όμως πριν τη συνεδρίαση ήταν 1.500.000 €, και η αύξηση αυτή των 300.000 €, όπως ειπώθηκε, ήταν για την αγορά του κόμπακτ βιολογικού των Στύρων, που από όσο φάνηκε δεν είχε συμπεριληφθεί στους αρχικούς υπολογισμούς.
Από το Συμβούλιο δεν έλειπαν μόνο οι παραπάνω 3 Σύμβουλοι της διοίκησης, αλλά και όλη η δημοτική παράταξη του Λευτέρη Ραβιόλου, ο οποίος με επιστολή του, ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο συμβούλιο γιατί θεωρεί απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό θέμα να έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση ως έκτακτο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κούλα Βρανά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μοναδική σύμβουλος από την αντιπολίτευση που ήταν παρούσα, που είπε ότι δεν είναι σωστό να έρχεται έκτακτο ένα τέτοιο θέμα, σημειώνοντας όμως ότι «παρόλο που έγινε έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να ήταν παρούσα για να πάρει θέση».
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση δεν ήταν η επιστολή και η θέση της αντιπολίτευσης, αλλά η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου, Νίκου Μανώλη, ενός εν των στενότερων επί χρόνια συνεργατών του Δημάρχου, ο οποίος σε σχέση με την έκτακτη πρόσκληση τόνισε «δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει έτσι και να μην πάμε σε κανονική πρόσκληση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει έτσι. Θα το ψηφίσω, αλλά είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω, ως έκτατο, σημαντικό θέμα».
Απατώντας σε όλες αυτές τις εντάσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Νόβας, είπε ότι «ήρθε ως έκτακτο να ψηφιστεί απόψε γιατί την Τετάρτη, όπως ενημέρωσε η Περιφέρεια, ο προϋπολογισμός θα γυρίσει πίσω», με το Δήμαρχο να συμπληρώνει «ενημερωθήκαμε την Παρασκευή από την Περιφέρεια γι αυτό το πρόβλημα», αφήνοντας και αιχμές για κάποιους, λέγοντας «ξέρουμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό».
Ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στην παραίτηση που ζητάει από τους Συμβούλους, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί 2-3 άτομα να σταματάνε το Δήμο. Ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο για να δουλέψουμε. Να παραιτηθούν και να έρθουν οι επόμενοι στη σειρά. Αύριο θα στείλω και επιστολή που θα τους ζητώ την παραίτηση».
Αναφορά, επίσης, έκανε και στην απουσία της παράταξης του Λευτέρη Ραβόλου, λέγοντας ότι «κάνει ότι συμφωνεί και ψηφίζει τα εύκολα, ενώ τα σημαντικά και δύσκολα θέματα του Δήμου δεν τα ψηφίζει».
Με την διαπίστωση της αδυναμίας υπερψήφισης του δανείου από τους συμβούλους της διοίκησης, ο Δήμαρχος στράφηκε προς την κ. Βρανά λέγοντας «μόνο αν θέλει η κ. Βρανά μπορεί να περάσει απόψε το δάνειο», με τη Δημοτική Σύμβουλο να απαντά «ανθρώπινα Δήμαρχε σε καταλαβαίνω, αλλά πολιτικά δεν μπορώ να σε στηρίξω γιατί διαφωνώ στη βάση του προϋπολογισμού και του δανείου και δεν θα το ψηφίσω. Έχεις τη δημοτική σου ομάδα υπάρχει και η αξιωματική αντιπολίτευση για να το κάνουν».
Εν τέλει, ορίστηκε νέο Δημοτικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Κυριακή, το πρωί και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέροντόσο το ποιοι θα είναι παρόντες, όσο και οι τοποθετήσεις και η ψήφος τους. Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει και είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δημότες, αλλά ειδικά οι κάτοικοι της Καρύστου, την απαιτούν, η απάντηση των 3 δημοτικών συμβούλων στην παραίτηση που, δημόσια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησε ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκάθαρα κάνει μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες, για το ότι ο Δήμος ακόμα δεν έχει προϋπολογισμό, σε τρίτους, αφήνοντας αναπάντητο πώς οι οφειλές από 1.100.000 € έγιναν μέσα σε ένα μήνα 1.800.000 €.
Το υπουργείο είναι πολύ ξεκάθαρο. Το δάνειο χορηγείται, υπό προϋποθέσεις, μόνο για την αποπληρωμή οφειλών, των τέως δήμων και των ενιαίων πια δήμων, μέχρι την 31-12-2011. Είναι μια ευκαιρία που δίνει το κράτος να μπει μια τάξη και να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όσο το δυνατόν απαλλαγμένοι από τα οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος, αφού δικαιολογήσει ο κάθε Δήμος, ποιες είναι οι οφειλές, προς ποιους και για ποιο λόγο και αφού γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να βάλει σε τάξη και πώς θέλει να λειτουργήσει.

Πηγή: http://www.karystiapress.gr/topika-nea/tin-paraitisi-2-3-sumboulon-tourlas-ntalaka-digaletou-zitaei-o-dimarxos-karustou-nikos-manolis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου