Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ηχηρή γκάφα με τις καταθέσεις


Ανησυχία στους πολίτες για τις οικονομίες τους προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, ότι το κόμμα αν γίνει κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 165 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχουν οι πολίτες στις τράπεζες για την ανάπτυξη - για δάνεια στον λαό και στις επιχειρήσεις.
Η δήλωση - την οποία εν συνεχεία ο κ. Στρατούλης επιχείρησε να ανασκευάσει - ερμηνεύτηκε από παράγοντες της αγοράς ως απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύσει τις καταθέσεις, προκαλώντας αντιδράσεις όπως αυτή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Στρατούλης χρειάζεται επειγόντως σεμινάριο οικονομικών. Αγνοεί ακόμα και βασικά πράγματα, όπως ότι οι τράπεζες δεν φυλάνε σε σεντούκια τις καταθέσεις, αλλά δανείζονται από την ΕΚΤ καθώς οι γραμμές δανεισμού, όπως ξέρουμε, είναι κλειστές εδώ και δύο χρόνια».
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε, η Κουμουνδούρου αποφάσισε να περικόψει σε δύο ημέρες την τριήμερη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε σιωπητήριο από τα στελέχη του κόμματος για θέματα οικονομίας.
Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Βήμα FM ο κ. Στρατούλης είπε ότι στην περίπτωση καταγγελίας του Μνημονίου οι τράπεζες «δεν θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια, αφού έχουν ήδη 165 δισ. σε καταθέσεις των ελλήνων πολιτών». Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι αυτά είναι καταθέσεις των πολιτών και όχι των τραπεζών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είπαμε ότι θα εγγυηθούμε, δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών». Και συνέχισε περιγράφοντας πώς θα αξιοποιηθούν τα 165 δισ. ευρώ των καταθέσεων για ανάπτυξη: «Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στον λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Βεβαίως, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, κούρεμα χρεών και επενδύσεις».

ΑΝΑΣΚΕΥΗ. Σε νεότερες δηλώσεις του το επιτελικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και διαβεβαίωσε ότι, εφόσον αναδειχτεί αριστερή κυβέρνηση, «σε καμία περίπτωση δεν θα δεσμεύσει τις καταθέσεις των πολιτών», αλλά «θα τις αξιοποιήσουμε μαζί με τα χρήματα των τραπεζών για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ισχυρίστηκε δε ότι «μέχρι σήμερα τα χρήματα των τραπεζών και οι καταθέσεις των πολιτών χρησιμοποιούνταν για να αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων τους» και έκανε λόγο για «βρώμικη σπέκουλα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαστρεβλωθούν οι θέσεις του αλλά και το μήνυμα του λαού».
 
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4719131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου