Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σκύρος: Να παραμείνει στο υπάρχον καθεστώς

Σίμος Κεδίκογλου

Να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Σκύρου να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που ισχύει σήμερα για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, στις οποίες συγκαταλέγεται η Σκύρος, ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της ΝΔ φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.
Όπως υπογραμμίζεται, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα θα υπάρξει τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού αλλά και περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων.
Να σημειωθεί, ότι ο Σίμος Κεδίκογλου έχει ήδη συνυπογράψει κείμενο κοινής ερώτησης νησιωτών βουλευτών, που αφορά στην πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
 «το γεγονός της εξαίρεσης νησιών του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο εκ των πραγμάτων αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας.
Στην περίπτωση που καταργηθεί το μέτρο αυτό θα σημάνει αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης για κάθε κάτοικο, με την αύξηση του ΦΠΑ να μετακαλίεται στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.
Επειδή η στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας,
Επειδή ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μαρασμό των τοπικών κοινωνιών,
Επειδή κάθε μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να έχει εξεταστεί ως προς την ωφέλεια ή μη της εφαρμογής του, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποια θα ήταν τα δημοσιονομικά οφέλη, αν η κατάργηση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου είχε εφαρμοσθεί τα έτη 2000-2010, και εάν έχουν υπολογιστεί οι πολλαπλασιαστικές υφεσιακές επιπτώσεις εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου και ποια είναι η ποσοτικοποίησή τους; Συνεκτιμώμενες με τα οφέλη εκ του προηγούμενου ερωτήματος, το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό;»
Εκτός από την ερώτηση οι συνυπογράφοντες βουλευτές προέβησαν και στην ακόλουθη δήλωση:
«Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο.
Δεν αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιωτών, αλλά αντιθέτως, μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 § 4 του Συντάγματος, αποτελεί δε Ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ζητούμε τη διατήρησή του προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόστος διαβίωσης, να μην εκμηδενιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Παράλληλα, καταθέσαμε Ερώτηση για το ακριβές δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται πως θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους αν εφαρμοστεί το μέτρο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, λαμβανομένης υπόψη και της επίπτωσης που θα έχει η ύφεση στο όποιο όφελος.
Οι νησιώτες Βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου