Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σίμος Κεδίκογλου: Να εξαιρεθεί η ΛΑΡΚΟ από το νόμο περί μισθολογικών περικοπών

Σίμος Κεδίκογλου

Να εξαιρεθεί η Λάρκο από το νόμο περί μισθολογικών περικοπών και να παραμείνει κάτω από το Δημόσιο έλεγχο, καθώς κατέχει σημαντική θέση στην εθνική οικονομία, ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας, τομεάρχης ΜΜΕ της Ν.Δ, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.

Όπως υπογραμμίζεται, η μείωση μισθών κατά 25% με οριζόντιες περικοπές, που θίγουν κεκτημένα δικαιώματα, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη και θα θέσουν ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερα την οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας των επαχθέστατων μέτρων του μνημονίου.
Επιπλέον, η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χαρακτηρίζεται ως «αντισυνταγματική και παράνομη,  δεδομένου ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα - ΔΕΚΟ  και δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι σε βάρος της εθνικής οικονομίας γιατί θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά σε μία βαριά βιομηχανία καθαρά εξαγωγική (3% των Εθνικών εξαγωγών) και είναι άδικη για εργαζόμενους  που στην πλειοψηφία τους αμείβονται με τις κατώτερες αμοιβές των κλαδικών συμβάσεων και απασχολούνται σε άκρως εξειδικευμένες  επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας».
H ανακοίνωση της Διοίκησης της εταιρείας, ότι οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθών κατά 25%, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου του 2011, ενώ οι μειώσεις θα επεκταθούν και το 2013 φτάνοντας συνολικά το 35% με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των  σωματείων  εργαζομένων στη Λάρκο, η οποία δραστηριοποιείται σε πέντε Νομούς.
Σε σχετική επιστολή του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Κυριακού προς τον αρμόδιο Υπουργό, ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, ζητείται να εξεταστεί το αίτημα εξαίρεσης της Λάρκο από τις εν λόγω διατάξεις, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα εξής:
1.Το θετικό αποτέλεσμα της ΛΑΡΚΟ το 2010 ήταν θετικό.
2.Το στρατηγικό ρόλο της εταιρίας στον τομέα της εθνικής οικονομίας, καθόσον το μεγαλύτερο μέρος του νικελίου που παράγεται εξάγεται αποτελώντας μάλιστα το  3% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αλλά και  το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες δημόσιες επιχειρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βαριάς βιομηχανίας».
3.Την καίρια γεωγραφική της θέση η οποία δραστηριοποιείται σε πέντε νομούς στηρίζοντας σε πολύ σημαντικό βαθμό την τοπική κοινωνία και οικονομία.
4.Το γεγονός ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό της εταιρίας είναι σκληρές και ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία του, ενώ παράλληλα το κόστος μισθοδοσίας του είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με την φύση της εργασίας που παρέχει.
Αναφέρεται, επίσης, ότι θα αποτραπεί το ενδεχόμενο υπάλληλοι χαμηλών μεν εκπαιδευτικών κατηγοριών, οι οποίοι όμως είναι εξειδικευμένοι εργάτες και τεχνικοί να μειώσουν την παραγωγικότητά τους, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θετική και ελπιδοφόρα πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου