ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Να ευχηθώ σε όλους μας καλή χρονιά. Να έχουμε υγεία γιατί, κύριε Υπουργέ, αν τη χάσουμε, όπως συμβαίνει με συμπολίτες μας που έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν από προχωρημένο στάδιο καρκίνο του προστάτη δυστυχώς δε θα τη βρούμε στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Επειδή και εσείς είστε γιατρός -και ξέρω ότι είστε ένας πολύ ευαίσθητος γιατρός, ήσασταν μαχόμενος γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας- θέλω σήμερα να πω πως, σαν γιατρός βασικά και βεβαίως σα Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, νιώθω ντροπή, θλίψη αλλά και απέραντη αγανάκτηση γιατί υπάρχει συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων μας.
Ο κόσμος -το ξέρετε πάρα πολύ καλά, όμως, θα το επαναλάβω, γιατί η επανάληψη πιθανώς να μας εμπεδώσει καλύτερα ορισμένα πράγματα- υποφέρει, χάνει την υγεία του και είναι υποχρεωμένος να βάζει το χέρι στην άδεια τσέπη του. Διότι η οικονομική κατάσταση ξέρουμε όλοι πού έχει οδηγήσει σήμερα, ιδιαίτερα απλούς ανθρώπους και απλούς πολίτες που, όταν χάσουν και την υγειά τους, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, που είναι άδεια.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ -και το λέω πραγματικά με πολύ μεγάλη θλίψη- εσείς, το Υπουργείο Υγείας, να το πω απλά, δεν τολμάτε και δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα καθόλου να βάλετε βαθιά το νυστέρι στα πολλαπλά αποστήματα που σαπίζουν και δηλητηριάζουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Κύριε Υπουργέ, θα σας διαβάσω ένα μέρος από μια επιστολή που δέχθηκε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργος Καρατζαφέρης από μια πολύτεκνη οικογένεια: «Ο πατέρας μας πάσχει από καρκίνο του προστάτη και μάλιστα, στο τελευταίο στάδιο».
Η θεραπεία σε ποσοστό επιτυχίας 95% είναι η Βραχυθεραπεία. Το ξέρετε κι εσείς. Είναι ένα καινούργιο πρωτόκολλο θεραπείας στον καρκίνο του προστάτη. Εφαρμόζεται παγκόσμια και στην Ευρώπη, βεβαίως.
Αυτή η θεραπεία, κύριε Υπουργέ, εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα. Το ΙΚΑ χορηγεί ένα πολύ μικρό ποσό. Το υπόλοιπο, που φτάνει τα 10.000 ευρώ, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να το βάλει από την τσέπη του. Είναι πολύτεκνες οικογένειες, είναι ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που ξέρουμε που έχει φτάσει σήμερα ο μισθός του ΙΚΑ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ζητούν, λοιπόν, τη συμπόνια και τη συμπαράσταση του Προέδρου μας.
Μια ερώτηση μόνο και εδώ θέλω την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Γιατί καθυστερεί η αδειοδότηση σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία τέτοιων τμημάτων Βραχυθεραπείας για να μπορεί ο απλός άνθρωπος ασθενής από καρκίνο του προστάτου να βρίσκει στο δημόσιο σύστημα υγείας την υγεία του;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ «Καλή Χρονιά» και καλή δύναμη σε όλους μας.
Θέλω να απαντήσω στη συνάδελφο κυρία Παπανδρέου-Παπαδάκη, την οποία τιμώ και εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί είναι από αυτούς που πολύ συχνά κάνουν ερωτήσεις προς το Υπουργείο και όλες είναι ερωτήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και αυτή η ερώτηση που καταθέτετε για τη Βραχυθεραπεία του καρκίνου του προστάτου.
Επειδή αναφερθήκατε ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη, εγώ έχω μια επιστολή του Καθηγητού της Ουρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος -απλώς το αναφέρω- λέει ότι η Βραχυθεραπεία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτου.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Όχι σε όλες τις μορφές, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σωστά, θα το πω.
Αποτελεί μία από τις τρεις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτου αρχικού σταδίου Τ1-Τ2. Υπάρχει μία ιατρική ορολογία. Οι άλλες δύο, η ριζική προστατεκτομή και η τοπική ακτινοθεραπεία, πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία και είναι οι πλέον κατάλληλες και για το προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Όμως, εγώ θα αναγνωρίσω ότι η Βραχυθεραπεία είναι μια ειδική, εξειδικευμένη μέθοδος που πράγματι μπορεί να αποδώσει σε ειδικές περιπτώσεις.
(SX)
(1DE)
Επειδή αναφέρατε ότι δεν υπάρχει στο Δημόσιο, έχω να σας πω το εξής: Με ανακοίνωση από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» -γιατί υπάρχει στον «Άγιο Σάββα» και στην ιδιωτική κλινική «Υγεία», λειτουργούν αυτές οι δύο μονάδες- γίνεται γνωστό ότι από τα τέλη του 2000 εφαρμόζεται η ενδοϊστική βραχυθεραπεία στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με τη συνεργασίας της Γ’ Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής, της Ουρολογικής Κλινικής και του Τμήματος Ακτινοφυσικής. Περίπου πεντακόσιοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία.
Βεβαίως, τελευταία υπάρχουν προβλήματα, γιατί υπάρχει έλλειψη ακτινοφυσικού, το οποίο θα καλύψουμε σε τριάντα ημέρες με την προκήρυξη επικουρικών γιατρών, γιατί αυτή τη δυνατότητα έχουμε για να καλύψουμε άμεσα αυτή τη θέση.
Πράγματι εδώ και αρκετό χρόνο από το Νοσοκομείο «Γεννηματά» υπάρχει αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, η οποία παραπέμπει το θέμα στην Ειδική Επιτροπή Ιοντουσών Ακτινοβολιών και η οποία απέρριψε το αίτημα την πρώτη φορά. Και το Νοσοκομείο επανέρχεται με ένσταση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα ήθελα να σας πω τώρα ότι υπάρχει απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας με τίτλο «Κριτήρια και διαδικασία για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας μηχανημάτων ιοντουσών ακτινοβολιών για ιατρικές πράξεις» -έχει εκδοθεί και σε ΦΕΚ- η οποία με λίγα λόγια λέει: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε την άσκοπη διασπορά ακτινολογικού εξοπλισμού με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.» Αυτό, όμως, δεν περιλαμβάνει τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, δεν υπάρχει απαγορευτικό, δεν υπάρχει εντολή από την πλευρά είτε της ηγεσίας του Υπουργείου είτε των Υπηρεσιών να μη δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό που έκανε η Επιτροπή –για πρώτη φορά θέλω να πω, κυρία συνάδελφε- είναι να μπει ένα φρένο στον αριθμό των αξονικών, των μαγνητικών, όλων αυτών των ακτινολογικών και ραδιοϊσοτοπικών μηχανημάτων που έχουμε διασπείρει σε όλη τη χώρα. Αναλογικά είμαστε η πρώτη χώρα –μακράν από τη δεύτερη- σε αριθμό τέτοιων εργαστηρίων, τα οποία, νομίζω, κατάχρηση κάνουν, κακό κάνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να μπει μία τάξη.
Η ερωτώσα Βουλευτής κα Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με απογοητεύσατε. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά που μου απαντήσατε και θλίβομαι. Το ζητούμενο είναι ότι στον «Άγιο Σάββα» δεν λειτουργεί. Το είπατε.
Τα πρωτόκολλα τα διεθνή είναι γνωστά. Χρειάζονται και άνθρωποι που έχουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, αυτή την ειδική τοπική θεραπεία η οποία λέγεται «βραχυθεραπεία». Δεν θα αλλάξουμε τώρα τα διεθνή πρωτόκολλα.
Το δημόσιο σύστημα υγείας βάζει φρένο μόνο στο δημόσιο σύστημα.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ αυτές τις Επιτροπές που έχετε, να τις ελέγξετε. Θα αναγκαστώ –και το λέω ειλικρινά, μετά λόγου γνώσεως- να απευθυνθώ και σε κάποια δικαστική παρέμβαση. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής τη στιγμή κατά την οποία είναι να μπει η απόφαση για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Τμήμα σε δημόσιο νοσοκομείο που θα πηγαίνουν οι άνθρωποι δωρεάν και δεν θα πληρώνουν απολύτως τίποτα από την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς, να σηκώνεται και να φεύγει. Έλεος πια! Και στους καρκινοπαθείς θα βάλουν χέρι αυτά τα διαπλεκόμενα; Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή να σηκώνεται και να φεύγει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και να μην υπογράφει για να μην υπάρχει απαρτία; Πώς δίνουν άδειες σε όσες ιδιωτικές κλινικές θέλουν, κύριε Υπουργέ;
Είναι γνωστά τοις πάσι όλα αυτά. Δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά οι συνεργάτες σας και λυπούμαι, γιατί ξέρω την ευαισθησία σας. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική υγεία. Το ξέρετε. Παραλλήλως, όμως, να λειτουργεί και η δημόσια υγεία.
Σας διάβασα την επιστολή. Ζητάει να τον συνδράμουν οικονομικά. Δηλαδή, έγιναν επαίτες πλέον και οι άρρωστοί μας και οι καρκινοπαθείς μας στη φιλανθρωπία του καθενός; Έχουμε τα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να προσφέρουν και δεν τους δίνεται άδεια σκοπιμότητας τη στιγμή που έχουμε ψηφίσει νόμο στη Βουλή το 2010 ότι για τα δημόσια νοσοκομεία δεν χρειαζόμαστε σκοπιμότητες;
Υπάρχει ειδική σκοπιμότητα, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν δυστυχώς, συμφέροντα. Υπάρχουν δυστυχώς, «πιράνχας» της υγείας και θλίβομαι γιατί δεν βάζετε το νυστέρι στην κυριολεξία πάρα πολύ βαθιά σ’ αυτά τα κυκλώματα. Νιώθω απογοήτευση σήμερα και σας λέω ειλικρινά ότι το θέμα αυτό δεν θα το αφήσω. Ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να κάνει την επιλογή του στο δημόσιο νοσοκομείο που θα του προσφέρει τη σωστή περίθαλψη και στο ιδιωτικό αν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει. Εγώ εκπροσωπώ τη μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν τα χρήματα, δεν έχουν τα 15.000 ευρώ για να πληρώσουν το ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αυτά ζητάει το ιδιωτικό θεραπευτήριο και δεν έχω κανένα λόγο σ’ αυτό. Γιατί να μην μπορεί να κάνει θεραπεία σε δημόσια νοσοκομεία, αφού προσφέρεται και τα νοσοκομεία τα «βραχυκυκλώνουν» οι κύριοι των Επιτροπών;
Αυτές τις Επιτροπές ελέγξτε, κύριε Υπουργέ. Είδαμε πριν από λίγες ημέρες Επιτροπή να μας βγάζει 20% και 30»% ποσοστά αναπηρίας στους παιδόφιλους και δεν ξέρω σε ποιους άλλους ανώμαλους αρρώστους, αλλά δεν θα τους βγάλουμε τώρα και με ποσοστά αναπηρίας. Ελέγξτε αυτές τις Επιτροπές γιατί το σύστημα υγείας μας δεν πάει μπροστά. Λυμαίνονται τον απλό κοσμάκη, τον απλό ασθενή και κυρίως, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, για έτοιμο τμήμα σε δημόσιο νοσοκομείο επί τρία χρόνια η Επιτροπή δεν βάζει μία υπογραφή. Έλεος πια! Σας παρακαλώ να το δείτε προσωπικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία πάρα πολύ κακή πληροφόρηση, κύριε Υπουργέ, που δεν θα ήθελα να την έχετε εσείς.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η μάχη με τα συμφέροντα είναι διαρκής, κυρία συνάδελφε, και γίνεται.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν μπορούμε να τα πολεμήσουμε, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όποιος ισχυριστεί ότι μπορεί μ’ ένα μαγικό τρόπο να τα εξαφανίσει όλα, δεν θα είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Δεν σταματήσαμε αυτή τη μάχη και τη δίνουμε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν τη δίνουμε σωστά.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μπορεί να κάνουμε και λάθη, όμως είναι άδικο να μείνει αυτή η εντύπωση γιατί εσείς συμμετέχετε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και είστε μαχητική και ξέρετε. Έχουμε συμφωνήσει πάρα πολλές φορές και πήραμε καλές αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον του πολίτη.
Αναφέρεστε σε μία περίπτωση που πράγματι δεν υπήρχε καν. Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε γίνει καμία κοστολόγηση. Ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό και ήδη πριν από τέσσερις ημέρες εξεδόθη τελικά η απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο για την κοστολόγηση όλων αυτών των πράξεων. Ξέρετε πολύ καλά ότι είχαν να κοστολογηθούν και να επικαιροποιηθούν ιατρικές πράξεις από τις αρχές του ’90. Δεν είχε γίνει ποτέ μία επανακοστολόγηση, ώστε να πάνε στις πραγματικές τιμές, στις πραγματικές διαστάσεις όλες αυτές οι ιατρικές πράξεις. Εδώ υπήρξε μία διχογνωμία, είναι αλήθεια. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Η Επιτροπή δεν συναινούσε να δημιουργηθεί εκεί, διότι επέμενε ότι αρκεί η Μονάδα που είναι στον «Άγιο Σάββα».
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Αλλού να δίνονται…
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μην δημιουργείτε αυτή την εντύπωση. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μόνο στο «Υγεία», κυρία συνάδελφε. Δεν δώσαμε πουθενά.
Σας λέω ότι η τελευταία απόφαση του Υπουργείου υπηρεσιακά από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας έχει δώσει την κατεύθυνση –και θέλω αυτό να το αναγνωρίσετε- πως ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χαρακτήρα στα δημόσια νοσοκομεία θα έχει προτεραιότητα και μόνο αυτά δεν θα εγκριθούν στον ιδιωτικό τομέα, εργαστήρια στα οποία η χώρα έχει επάρκεια και επομένως, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο σφάλμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τιμάμε ή ότι δεν αναγνωρίζουμε το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της υγείας, αλλά προτεραιότητά μας εξακολουθεί να παραμένει η δημόσια υγεία.
Σ’ αυτό λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει χιλιάδες κοστολογήσεις, έχουν αναρτηθεί και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα μείνουν και οι λίγες εξετάσεις που πρέπει να κοστολογηθούν και αυτές και οι εξειδικευμένες που αφορούν στην εν λόγω βραχυθεραπεία του καρκίνου, την εξειδικευμένη αυτή θεραπεία.
Ανακοινώνεται, λοιπόν, επίσημα και πολύ σύντομα θα είναι στο ΦΕΚ και θα υπάρχει η δυνατότητα το νοσοκομείο το οποίο έχει κάνει την αίτηση να μπορέσει κοστολογημένα πια να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Είμαστε δηλαδή σε έναν καλό δρόμο.
Έχετε δίκιο να αγανακτείτε, γιατί όλο αυτό το διάστημα συνάνθρωποί μας είχαν αυτήν την ανάγκη να βοηθηθούν και δεν μπορούσαν να το κάνουν άνετα και έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτήν την προσπάθεια κάνουμε. Ήθελα, λοιπόν, να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και θέλουμε και τη δική σας συνδρομή, την οποία και έχουμε. Μην θεωρήσετε, λοιπόν, ότι είστε μόνο εσείς που το βλέπετε. Το βλέπουμε και εμείς και γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Να ευχηθώ σε όλους μας καλή χρονιά. Να έχουμε υγεία γιατί, κύριε Υπουργέ, αν τη χάσουμε, όπως συμβαίνει με συμπολίτες μας που έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν από προχωρημένο στάδιο καρκίνο του προστάτη δυστυχώς δε θα τη βρούμε στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Επειδή και εσείς είστε γιατρός -και ξέρω ότι είστε ένας πολύ ευαίσθητος γιατρός, ήσασταν μαχόμενος γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας- θέλω σήμερα να πω πως, σαν γιατρός βασικά και βεβαίως σα Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, νιώθω ντροπή, θλίψη αλλά και απέραντη αγανάκτηση γιατί υπάρχει συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων μας.
Ο κόσμος -το ξέρετε πάρα πολύ καλά, όμως, θα το επαναλάβω, γιατί η επανάληψη πιθανώς να μας εμπεδώσει καλύτερα ορισμένα πράγματα- υποφέρει, χάνει την υγεία του και είναι υποχρεωμένος να βάζει το χέρι στην άδεια τσέπη του. Διότι η οικονομική κατάσταση ξέρουμε όλοι πού έχει οδηγήσει σήμερα, ιδιαίτερα απλούς ανθρώπους και απλούς πολίτες που, όταν χάσουν και την υγειά τους, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, που είναι άδεια.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ -και το λέω πραγματικά με πολύ μεγάλη θλίψη- εσείς, το Υπουργείο Υγείας, να το πω απλά, δεν τολμάτε και δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα καθόλου να βάλετε βαθιά το νυστέρι στα πολλαπλά αποστήματα που σαπίζουν και δηλητηριάζουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Κύριε Υπουργέ, θα σας διαβάσω ένα μέρος από μια επιστολή που δέχθηκε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργος Καρατζαφέρης από μια πολύτεκνη οικογένεια: «Ο πατέρας μας πάσχει από καρκίνο του προστάτη και μάλιστα, στο τελευταίο στάδιο».
Η θεραπεία σε ποσοστό επιτυχίας 95% είναι η Βραχυθεραπεία. Το ξέρετε κι εσείς. Είναι ένα καινούργιο πρωτόκολλο θεραπείας στον καρκίνο του προστάτη. Εφαρμόζεται παγκόσμια και στην Ευρώπη, βεβαίως.
Αυτή η θεραπεία, κύριε Υπουργέ, εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα. Το ΙΚΑ χορηγεί ένα πολύ μικρό ποσό. Το υπόλοιπο, που φτάνει τα 10.000 ευρώ, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να το βάλει από την τσέπη του. Είναι πολύτεκνες οικογένειες, είναι ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που ξέρουμε που έχει φτάσει σήμερα ο μισθός του ΙΚΑ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ζητούν, λοιπόν, τη συμπόνια και τη συμπαράσταση του Προέδρου μας.
Μια ερώτηση μόνο και εδώ θέλω την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Γιατί καθυστερεί η αδειοδότηση σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία τέτοιων τμημάτων Βραχυθεραπείας για να μπορεί ο απλός άνθρωπος ασθενής από καρκίνο του προστάτου να βρίσκει στο δημόσιο σύστημα υγείας την υγεία του;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ «Καλή Χρονιά» και καλή δύναμη σε όλους μας.
Θέλω να απαντήσω στη συνάδελφο κυρία Παπανδρέου-Παπαδάκη, την οποία τιμώ και εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί είναι από αυτούς που πολύ συχνά κάνουν ερωτήσεις προς το Υπουργείο και όλες είναι ερωτήσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και αυτή η ερώτηση που καταθέτετε για τη Βραχυθεραπεία του καρκίνου του προστάτου.
Επειδή αναφερθήκατε ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη, εγώ έχω μια επιστολή του Καθηγητού της Ουρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος -απλώς το αναφέρω- λέει ότι η Βραχυθεραπεία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτου.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Όχι σε όλες τις μορφές, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σωστά, θα το πω.
Αποτελεί μία από τις τρεις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτου αρχικού σταδίου Τ1-Τ2. Υπάρχει μία ιατρική ορολογία. Οι άλλες δύο, η ριζική προστατεκτομή και η τοπική ακτινοθεραπεία, πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία και είναι οι πλέον κατάλληλες και για το προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Όμως, εγώ θα αναγνωρίσω ότι η Βραχυθεραπεία είναι μια ειδική, εξειδικευμένη μέθοδος που πράγματι μπορεί να αποδώσει σε ειδικές περιπτώσεις.
(SX)
(1DE)
Επειδή αναφέρατε ότι δεν υπάρχει στο Δημόσιο, έχω να σας πω το εξής: Με ανακοίνωση από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» -γιατί υπάρχει στον «Άγιο Σάββα» και στην ιδιωτική κλινική «Υγεία», λειτουργούν αυτές οι δύο μονάδες- γίνεται γνωστό ότι από τα τέλη του 2000 εφαρμόζεται η ενδοϊστική βραχυθεραπεία στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με τη συνεργασίας της Γ’ Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής, της Ουρολογικής Κλινικής και του Τμήματος Ακτινοφυσικής. Περίπου πεντακόσιοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία.
Βεβαίως, τελευταία υπάρχουν προβλήματα, γιατί υπάρχει έλλειψη ακτινοφυσικού, το οποίο θα καλύψουμε σε τριάντα ημέρες με την προκήρυξη επικουρικών γιατρών, γιατί αυτή τη δυνατότητα έχουμε για να καλύψουμε άμεσα αυτή τη θέση.
Πράγματι εδώ και αρκετό χρόνο από το Νοσοκομείο «Γεννηματά» υπάρχει αίτηση προς την αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, η οποία παραπέμπει το θέμα στην Ειδική Επιτροπή Ιοντουσών Ακτινοβολιών και η οποία απέρριψε το αίτημα την πρώτη φορά. Και το Νοσοκομείο επανέρχεται με ένσταση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα ήθελα να σας πω τώρα ότι υπάρχει απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας με τίτλο «Κριτήρια και διαδικασία για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας μηχανημάτων ιοντουσών ακτινοβολιών για ιατρικές πράξεις» -έχει εκδοθεί και σε ΦΕΚ- η οποία με λίγα λόγια λέει: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε την άσκοπη διασπορά ακτινολογικού εξοπλισμού με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.» Αυτό, όμως, δεν περιλαμβάνει τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, δεν υπάρχει απαγορευτικό, δεν υπάρχει εντολή από την πλευρά είτε της ηγεσίας του Υπουργείου είτε των Υπηρεσιών να μη δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτό που έκανε η Επιτροπή –για πρώτη φορά θέλω να πω, κυρία συνάδελφε- είναι να μπει ένα φρένο στον αριθμό των αξονικών, των μαγνητικών, όλων αυτών των ακτινολογικών και ραδιοϊσοτοπικών μηχανημάτων που έχουμε διασπείρει σε όλη τη χώρα. Αναλογικά είμαστε η πρώτη χώρα –μακράν από τη δεύτερη- σε αριθμό τέτοιων εργαστηρίων, τα οποία, νομίζω, κατάχρηση κάνουν, κακό κάνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να μπει μία τάξη.
Η ερωτώσα Βουλευτής κα Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με απογοητεύσατε. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά που μου απαντήσατε και θλίβομαι. Το ζητούμενο είναι ότι στον «Άγιο Σάββα» δεν λειτουργεί. Το είπατε.
Τα πρωτόκολλα τα διεθνή είναι γνωστά. Χρειάζονται και άνθρωποι που έχουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, αυτή την ειδική τοπική θεραπεία η οποία λέγεται «βραχυθεραπεία». Δεν θα αλλάξουμε τώρα τα διεθνή πρωτόκολλα.
Το δημόσιο σύστημα υγείας βάζει φρένο μόνο στο δημόσιο σύστημα.
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ αυτές τις Επιτροπές που έχετε, να τις ελέγξετε. Θα αναγκαστώ –και το λέω ειλικρινά, μετά λόγου γνώσεως- να απευθυνθώ και σε κάποια δικαστική παρέμβαση. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής τη στιγμή κατά την οποία είναι να μπει η απόφαση για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Τμήμα σε δημόσιο νοσοκομείο που θα πηγαίνουν οι άνθρωποι δωρεάν και δεν θα πληρώνουν απολύτως τίποτα από την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς, να σηκώνεται και να φεύγει. Έλεος πια! Και στους καρκινοπαθείς θα βάλουν χέρι αυτά τα διαπλεκόμενα; Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή να σηκώνεται και να φεύγει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και να μην υπογράφει για να μην υπάρχει απαρτία; Πώς δίνουν άδειες σε όσες ιδιωτικές κλινικές θέλουν, κύριε Υπουργέ;
Είναι γνωστά τοις πάσι όλα αυτά. Δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά οι συνεργάτες σας και λυπούμαι, γιατί ξέρω την ευαισθησία σας. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική υγεία. Το ξέρετε. Παραλλήλως, όμως, να λειτουργεί και η δημόσια υγεία.
Σας διάβασα την επιστολή. Ζητάει να τον συνδράμουν οικονομικά. Δηλαδή, έγιναν επαίτες πλέον και οι άρρωστοί μας και οι καρκινοπαθείς μας στη φιλανθρωπία του καθενός; Έχουμε τα δημόσια νοσοκομεία που μπορούν να προσφέρουν και δεν τους δίνεται άδεια σκοπιμότητας τη στιγμή που έχουμε ψηφίσει νόμο στη Βουλή το 2010 ότι για τα δημόσια νοσοκομεία δεν χρειαζόμαστε σκοπιμότητες;
Υπάρχει ειδική σκοπιμότητα, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν δυστυχώς, συμφέροντα. Υπάρχουν δυστυχώς, «πιράνχας» της υγείας και θλίβομαι γιατί δεν βάζετε το νυστέρι στην κυριολεξία πάρα πολύ βαθιά σ’ αυτά τα κυκλώματα. Νιώθω απογοήτευση σήμερα και σας λέω ειλικρινά ότι το θέμα αυτό δεν θα το αφήσω. Ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να κάνει την επιλογή του στο δημόσιο νοσοκομείο που θα του προσφέρει τη σωστή περίθαλψη και στο ιδιωτικό αν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει. Εγώ εκπροσωπώ τη μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν τα χρήματα, δεν έχουν τα 15.000 ευρώ για να πληρώσουν το ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αυτά ζητάει το ιδιωτικό θεραπευτήριο και δεν έχω κανένα λόγο σ’ αυτό. Γιατί να μην μπορεί να κάνει θεραπεία σε δημόσια νοσοκομεία, αφού προσφέρεται και τα νοσοκομεία τα «βραχυκυκλώνουν» οι κύριοι των Επιτροπών;
Αυτές τις Επιτροπές ελέγξτε, κύριε Υπουργέ. Είδαμε πριν από λίγες ημέρες Επιτροπή να μας βγάζει 20% και 30»% ποσοστά αναπηρίας στους παιδόφιλους και δεν ξέρω σε ποιους άλλους ανώμαλους αρρώστους, αλλά δεν θα τους βγάλουμε τώρα και με ποσοστά αναπηρίας. Ελέγξτε αυτές τις Επιτροπές γιατί το σύστημα υγείας μας δεν πάει μπροστά. Λυμαίνονται τον απλό κοσμάκη, τον απλό ασθενή και κυρίως, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, για έτοιμο τμήμα σε δημόσιο νοσοκομείο επί τρία χρόνια η Επιτροπή δεν βάζει μία υπογραφή. Έλεος πια! Σας παρακαλώ να το δείτε προσωπικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία πάρα πολύ κακή πληροφόρηση, κύριε Υπουργέ, που δεν θα ήθελα να την έχετε εσείς.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η μάχη με τα συμφέροντα είναι διαρκής, κυρία συνάδελφε, και γίνεται.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν μπορούμε να τα πολεμήσουμε, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όποιος ισχυριστεί ότι μπορεί μ’ ένα μαγικό τρόπο να τα εξαφανίσει όλα, δεν θα είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Δεν σταματήσαμε αυτή τη μάχη και τη δίνουμε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν τη δίνουμε σωστά.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μπορεί να κάνουμε και λάθη, όμως είναι άδικο να μείνει αυτή η εντύπωση γιατί εσείς συμμετέχετε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και είστε μαχητική και ξέρετε. Έχουμε συμφωνήσει πάρα πολλές φορές και πήραμε καλές αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον του πολίτη.
Αναφέρεστε σε μία περίπτωση που πράγματι δεν υπήρχε καν. Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε γίνει καμία κοστολόγηση. Ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό και ήδη πριν από τέσσερις ημέρες εξεδόθη τελικά η απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο για την κοστολόγηση όλων αυτών των πράξεων. Ξέρετε πολύ καλά ότι είχαν να κοστολογηθούν και να επικαιροποιηθούν ιατρικές πράξεις από τις αρχές του ’90. Δεν είχε γίνει ποτέ μία επανακοστολόγηση, ώστε να πάνε στις πραγματικές τιμές, στις πραγματικές διαστάσεις όλες αυτές οι ιατρικές πράξεις. Εδώ υπήρξε μία διχογνωμία, είναι αλήθεια. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Η Επιτροπή δεν συναινούσε να δημιουργηθεί εκεί, διότι επέμενε ότι αρκεί η Μονάδα που είναι στον «Άγιο Σάββα».
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Αλλού να δίνονται…
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μην δημιουργείτε αυτή την εντύπωση. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μόνο στο «Υγεία», κυρία συνάδελφε. Δεν δώσαμε πουθενά.
Σας λέω ότι η τελευταία απόφαση του Υπουργείου υπηρεσιακά από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας έχει δώσει την κατεύθυνση –και θέλω αυτό να το αναγνωρίσετε- πως ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χαρακτήρα στα δημόσια νοσοκομεία θα έχει προτεραιότητα και μόνο αυτά δεν θα εγκριθούν στον ιδιωτικό τομέα, εργαστήρια στα οποία η χώρα έχει επάρκεια και επομένως, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο σφάλμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τιμάμε ή ότι δεν αναγνωρίζουμε το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της υγείας, αλλά προτεραιότητά μας εξακολουθεί να παραμένει η δημόσια υγεία.
Σ’ αυτό λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει χιλιάδες κοστολογήσεις, έχουν αναρτηθεί και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα μείνουν και οι λίγες εξετάσεις που πρέπει να κοστολογηθούν και αυτές και οι εξειδικευμένες που αφορούν στην εν λόγω βραχυθεραπεία του καρκίνου, την εξειδικευμένη αυτή θεραπεία.
Ανακοινώνεται, λοιπόν, επίσημα και πολύ σύντομα θα είναι στο ΦΕΚ και θα υπάρχει η δυνατότητα το νοσοκομείο το οποίο έχει κάνει την αίτηση να μπορέσει κοστολογημένα πια να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Είμαστε δηλαδή σε έναν καλό δρόμο.
Έχετε δίκιο να αγανακτείτε, γιατί όλο αυτό το διάστημα συνάνθρωποί μας είχαν αυτήν την ανάγκη να βοηθηθούν και δεν μπορούσαν να το κάνουν άνετα και έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτήν την προσπάθεια κάνουμε. Ήθελα, λοιπόν, να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και θέλουμε και τη δική σας συνδρομή, την οποία και έχουμε. Μην θεωρήσετε, λοιπόν, ότι είστε μόνο εσείς που το βλέπετε. Το βλέπουμε και εμείς και γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου