Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ταξιδέψτε στα μέρη που θα εξαφανιστούν από τον χάρτη

shutter_homeissue_travelnow3-2x
Οι λάτρεις των σπορ από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το πάρκο Γκλάσιερ λόγω της πληθώρας των δραστηριοτήτων που προσφέρει.
Εθνικό πάρκο Γκλάσιερ – Μοντάνα Όσοι αγαπούν τη φύση θα βρουν άπειρους λόγους να ενθουσιαστούν με αυτό το ταξίδι. Παρότι το Glacier Park στη Μοντάνα είναι προστατευόμενο μνημείο από την Unesco, σύμφωνα με σταστιστικές και επιστημονικές έρευνες πολλοί από τους παγετώνες που αποτελούν το φαντασμαγορικό σκηνικό του πάρκου, θα χαθούν στη διάρκεια – πιθανότατα – της δικής μας παρουσίας στη Γη. Σε περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα εντυπωσιακής φύσης, τα τοπία που εναλλάσσονται και οι εικόνες που μπορείς να δεις είναι μοναδικά και όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί, καλύτερα μην τη χάσει.

Great Barrier Reef  Το «μεγάλο κοραλλιογενές φράγμα» ξεκινά από τον τροπικό του Καρκίνου και φτάνει μέχρι τις ακτές της Παπούα-Νέας Γουϊνέας καλύπτοντας μια επιφάνεια 233.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πολύ συχνά αναφέρεται σαν «ύφαλος» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από ξεχωριστούς υφάλους.
Σε όλο του το μήκος το φράγμα έχει ρηχά νερά, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια στους πρώτους εξερευνητές να προσεγγίσουν την ήπειρο της Αυστραλίας. Χαρακτηρίζεται ως η πιο θλιβερή ιστορία των θαλασσών του πλανήτη. Oι επιστήμονες του Αυστραλέζικου Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών ισχυρίζονται (Οκτώβριος 2012) ότι όποιος ονειρεύεται να επισκεφτεί αυτό το μοναδικής ομορφιάς θέαμα με τους πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους θα πρέπει να το κάνει λίγο σύντομα, καθώς από το 1985 έχουν ήδη εξαφανιστεί τα μισά κοράλλια του Great Barrier Reef.
shutter_homeissue_travelnow2-2x
Το ύψος του Κιλιμάντζαρο έχει μειωθεί επίκινδυνα τα τελευταία χρόνια.
Κιλιμάντζαρο Πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα βουνά – χωρίς τεχνητές διαδρομές – για αναρρίχηση με ύψος 5.895 μέτρων. Οι παγετώνες του εντυπωσιακού αυτού βουνού της Τανζανίας, στη Νότια Αφρική, έχουν μειωθεί κατά 80% εξαιτίας των διαβρώσεων που έχει υποστεί τα τελευταία 100 χρόνια και οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ίσως και να έχει χαθεί εντελώς μέχρι το 2020.
Μαλδίβες Έχετε γοητευτεί από τα γαλαζοπράσινα νερά και τα μπανγκαλόου που διαφημίζουν τον εξωτικό προορισμό; Ωραία, γιατί αν δεν το προγραμματίσετε σύντομα, ίσως να μην προλάβετε να το δείτε live παρά μόνο στις φωτογαφίες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι βέβαιο ότι οι Μαλδίβες θα εξαφανιστούν, καθώς πρόκειται για το μέρος με το χαμηλότερο φυσικό ύψωμα στον κόσμο: μόλις 2,4 μέτρα. Κάτι που κάνει την εξαφάνισή τους πραγματικό σενάριο και όχι επιστημονικής φαντασίας.
shutter_homeissue_travelnow5-2x
Στη Μαδαγασκάρη υπάρχει μια μοναδική ποικιλία φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Μαδαγασκάρη Το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να δείτε. Το 90% της βλάστησης που βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη αποτελείται από ενδημικά φυτά. Δηλαδή 10.000 φυτά δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί οικολόγοι αναφέρουν τη Μαδαγασκάρη ως την όγδοη ήπειρο. Ωστόσο, η βιοποικιλότητα του νησιού βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Από τη δεκαετία του ‘70 και μετά έχει αφανιστεί το 1/3 της βλάστησης, ενώ μεγάλες καταστροφές έχει επιφέρει και η εκτεταμένη υλοτομία. Πιστεύεται γενικώς ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ο μεγαλύτερος όγκος των δασών και των ζώων που βρίσκονται στο νησί θα έχουν εξαφανιστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου