Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα…»

Αμετακίνητοι στη στάση τους οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς:

 
Διερεύνηση-express των καταγγελιών των δύο οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που παραιτήθηκαν μιλώντας για «οργανωμένα συμφέροντα» που τους εμπόδιζαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ζήτησε από τη φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να μπορούν να εκφράσουν έγκαιρα τις απόψεις τους.

Ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας: τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιο Λασκαράτο και τη γενική επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κυρία Ελένη Διακομανώλη. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και σε αυτή συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο υπουργός Επικρατείας και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτηση αφορούσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της παραίτησης των δύο εισαγγελέων, με όλους τους παρευρισκόμενους ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να ομονοούν πως οι καταγγελίες των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη είναι πολύ βαριές και πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια είναι τα «οργανωμένα συμφέροντα» για τα οποία μιλούσαν. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες. Να σημειωθεί ότι τη σχετική έρευνα έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής.

«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα» απαντούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς, που φέρονται αποφασισμένοι να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προέβλεπε την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, πλέον των «οργανωμένων συμφερόντων» που καταγγέλλουν στην επιστολή της παραίτησής τους, επικαλούνται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Επίσης, υποστηρίζουν ότι πάλευαν μόνοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου εγκλήματος χωρίς καμία υποστήριξη (ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαν στο γραφείο τους ούτε φαξ!


Το πολυνομοσχέδιο

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, επί τάπητος τέθηκε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για «δίκαιη δίκη και αντιμετώπιση του φαινομένου της αρνησιδικίας». Κατά πληροφορίες, ελέχθη από ανώτατους δικαστές ότι το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει θετικές ρυθμίσεις.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί περιέγραψαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο τους, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν τεράστια κενά εξαιτίας της εργασιακής εφεδρείας των δικαστικών υπαλλήλων.
 
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=168295

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου