Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από τις 2 Ιανουαρίου 2015 όλες οι οικοδομικές άδειες. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.
Στις περιοχές όπου θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, η διαδικασία έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου παράλληλα με τον κλασικό τρόπο. Δηλαδή παράλληλα με την ηλεκτρονική διαδικασία θα υποβάλλονται και οι κλασικοί φάκελοι. Στόχος είναι να εντοπισθούν πιθανά προβλήματα στην online διαδικασία και να αντιμετωπισθούν πριν από την καθολική εφαρμογή της από τις 2 Ιανουαρίου.
«Η εμπειρία που θα αποκτηθεί και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερόμενες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν ως μπούσουλας για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου» λένε πηγές του υπουργείου.
Αν και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών προβλέπεται με νόμο του 2011, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί εξαιτίας αγκυλώσεων και καθυστερήσεων μεταξύ των υπηρεσιών με συνέπεια όλη η διαδικασία της έκδοσης των οικοδομικών αδειών να γίνεται με τον κλασικό τρόπο: δηλαδή την υποβολή φακέλων με την παρουσία μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης.
Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα γίνει στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρυθμίσεις στον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης».
Τις ρυθμίσεις θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ενώ εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα δείξουν πώς λειτουργεί το σύστημα: συμπλήρωση της αίτησης, διατύπωση παρατηρήσεων κ.λπ.
Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πλέον όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, τόσο οι μηχανικοί όσο και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης αλλά και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω ειδικού κωδικού πρόσβασης, να παρακολουθούν όλη τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά - χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση - και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευθεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες κατά τη διάρκεια ανέγερσης μιας οικοδομής.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το νέο σύστημα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει επαφή του μηχανικού και των υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται οι πιθανότητες για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Επιπλέον θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. «Για πρώτη φορά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλού κόστους εργαλεία, με ταυτόχρονη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων περιοχών, για την ουσιαστική καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης τόσο από τις υπηρεσίες δόμησης όσο και από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου.
Σημειώνεται ότι από τη νέα χρονιά θα υπάρχει ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας, όσο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων: πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κτίρια, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου