Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία, η επόμενη μέρα


Η διαρροή των πρώτων αποτελεσμάτων είχε αρχίσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Εως το ξημέρωμα ήταν πλέον σαφές ότι η Σκωτία θα συνεχίσει τον δρόμο της μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως το έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στο έθνος από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, θέμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν υφίσταται πλέον, τουλάχιστον «για μία γενιά» - ίσως και για μια ζωή. Αυτό σημαίνει ότι οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έχασαν; Και ναι και όχι, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Liberation ο γαλλοσκωτσέζος ιστορικός Κιθ Ντίξον.

Σίγουρα, το 55,3% των Σκωτσέζων που ψήφισαν κατά της απόσχισης ανήκουν στους μεγάλους νικητές. Η διαφορά έκλεισε τελικά στις 10 μονάδες, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό. Ακόμη κι έτσι όμως, υπογραμμίζει ο Ντίξον, έστω και αν το «ναι» υπέστη τεράστια ήττα, έχει σημασία να παρακολουθήσει κανείς την πορεία του καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ξεκίνησε από ένα αδύναμο 25,30% για να φθάσει στο 45%. «Εκανε ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα», επισημαίνει.
 
Αυτή ακριβώς η σταδιακή αύξηση του «ναι» υποχρέωσε τον Κάμερον να δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στη Σκωτία. Υπό αυτήν την έννοια, το 44,7% των Σκωτσέζων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας βγήκαν κερδισμένοι από όλη αυτήν την ιστορία. Το ίδιο και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) Αλεξ Σάλμοντ: ναι μεν έχασε τη μοναδική ίσως ευκαιρία να κερδίσει την ανεξαρτησίας της χώρας, κέρδισε όμως τις υποσχέσεις των βρετανών πολιτικών ηγετών για τη διατήρηση του συστήματος χρηματοδότησης, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες για τη Σκωτία απ’ ό,τι για την Αγγλία, καθώς και για τη μεταφορά μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Αυτές οι δεσμεύσεις όμως, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να γυρίσουν μπούμερανγκ για τον Κάμερον και να μετατρέψουν τελικά μία πανηγυρική νίκη σε ήττα. Οι γκρίνιες ότι ο βρετανός πρωθυπουργός το παράκανε με τις υποσχέσεις του στο Εδιμβούργο έχουν ξεκινήσει από καιρό και προκαλούν ήδη τριγμούς στο στρατόπεδο των Συντηρητικών.

Υπάρχουν ωστόσο και οι αναμφισβήτητα χαμένοι και είναι όσοι επένδυσαν μία μικρή ή μεγάλη περιουσία στην εκστρατεία του «Ναι». Ανάμεσά τους το ζεύγος Κρις και Κόλιν Ουέιν, οι οποίοι είχαν κερδίσει προ ετών στη λοταρία Euro Millions 185 εκατ. ευρώ και έκαναν δωρεά στην εκστρατεία του «Ναι» μεγαλύτερη του ενός εκατ. ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ποσό επένδυσε στην εκστρατεία του «Οχι» η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ». Με τη διαφορά ότι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είδε τα χρήματά της να πιάνουν τόπο.

Το δημοψήφισμα ανέδειξε δύο ακόμη νικήτριες. Η πρώτη είναι η βρετανική λίρα. Αν και προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας έκανε βουτιά, διότι οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα, ανέκαμψε αμέσως μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων. Η δεύτερη είναι δημοκρατία: περίπου το 86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήρε το μέλλον της Σκωτίας στα χέρια του ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου