Το ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης κατέχει η ελληνική Βουλή με 1.993 μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους. Αρνητική είναι και η πρωτιά στη διαδικασία των προσλήψεων -μέσω ρουσφετολογικών μηχανισμών- καθώς και στα προνόμια που απολαύουν οι «ημέτεροι».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνος, οι υπάλληλοι στη Βουλή των Ελλήνων είναι υπεράριθμοι σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αλλά και προνομιούχοι σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους. Ενώ, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, οι περισσότεροι από τους 1.993 υπαλλήλους της Βουλής -μόνιμοι και έκτακτοι- είναι διορισμένοι μάλιστα με τις πλέον αναξιοκρατικές διαδικασίες, αφού αποτελούν προσωπικές επιλογές βουλευτών και κομματικών στελεχών.
Το πάρτι των διορισμών ξεκίνησε από το 1993
Η μεγάλη πρόκληση είναι πως μέχρι το 1993 οι υπάλληλοι που εργάζονταν στη Βουλή δεν υπερέβαιναν τους 700, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησε σωρεία προσλήψεων. Μάλιστα το 2009 ο αριθμός τους είχε σχεδόν διπλασιαστεί και το 2009 επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής έφτανε τους 1.361. Αν σε αυτό προστεθούν οι αστυνομικοί και οι μετακλητοί υπάλληλοι, τότε ο αριθμός έφτανε τους 2.123. Μάλιστα, επισημαίνεται πως έπρεπε να φτάσει στο 30% η ανεργία στη χώρα για να μειωθούν οι θέσεις στη Βουλή κατά 130.
Τα «χρυσά» προνόμια
Την ώρα που η κρίση γονάτιζε την Ελλάδα, δόθηκε μάχη για να κοπούν τελικά οι 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν τα χρυσά προνόμια, τα οποία μπορούν και απολαμβάνουν. Χαρακτηριστικά είναι πως έχουν δικαίωμα να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της Βουλής, να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα έσοδα από τους χώρους που νοικιάζει η Βουλή πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής των υπαλλήλων της Βουλής, από όπου παίρνουν το Εφάπαξ τους.
Οι διαδικασίες πρόσληψης
Στις χώρες τις Ευρωζώνης είναι ξεκάθαρη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες δεν γίνονται από το παράθυρο, ούτε με προσωπικές επιλογές των «πατέρων του έθνους». Στις ιστοσελίδες των Κοινοβουλίων αναρτάται σχετική αναφορά κάθε φορά που ανοίγει μία θέση, ενώ περιγράφεται ρητά η διαδικασία της πρόσληψης.
Αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής στα Κοινοβούλια της Ευρώπης
Χρυσά Εφάπαξ 180.000 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης
Ωστόσο, οι «χρυσές» προσλήψεις δεν περιορίζονται μόνο στη Βουλή, αφού όπως προκύπτει πως 150 εργαζόμενοι του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαν εξασφαλίσει εφάπαξ 180.000 ευρώ μέσω ιδιωτικής ασφάλισης με ένα μέρος ή και το σύνολο των εισφορών να καταβάλλονται από το Δημόσιο.
Οπως γράφει και το Εθνος, η ρύθμιση που αποτελεί πρόκληση είναι η συμφωνία των υπαλλήλων και του Οργανισμού το 2011 (εν μέσω κρίσης) που προέβλεπε ότι όλες οι εισφορές για το δεύτερο εφάπαξ θα επιβαρύνουν τον ΟΠΕ, άρα το Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε πως θα πραγματοποιηθεί έρευνα και το κράτος θα μπορέσει να ζητήσει ακόμα και την επιστροφή χρημάτων, αφού το εφάπαξ έχει δοθεί σε 120 από τους 150 εργαζομένους.
Πηγή:http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου