Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη 3231/2004, με τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος Παυλόπουλου (3636/2008), κυρίως στο μπόνους εδρών του πρώτου κόμματος και τον περιορισμό στις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων. Η κύρια αλλαγή που επιφέρει ο νόμος 3636/2008 αφορά στην αύξηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Το μπόνους αυξάνει από τις 40 στις 50 έδρες, για να διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (με τα δεδομένα φυσικά που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και πριν τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού).
Το θεωρητικό ποσοστό για την αυτοδυναμία διαμορφώνεται περίπου στο 40,4% επί των έγκυρων, αλλά μπορεί να είναι μικρότερο, αναλόγως του ποσοστού που θα πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Όσες περισσότερες ψήφους λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, τόσο ευκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Εκτιμάται ότι στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, το ποσοστό της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται περί το 36,5%. Το ίδιο ισχύει και για το συνολικό ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα συμπράξουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας αρκεί σε αυτή να συμμετάσχει και το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.
Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Αν το άθροισμα των ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 250, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.
Στον εκλογικό σχηματισμό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πιο απλά οι έδρες των κομμάτων που θα περάσουν το όριο του 3% καθορίζονται ως εξής:
Αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 10% των έγκυρων ψήφων και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα περάσουν το εκλογικό όριο του 3% είναι 90% οι έδρες που θα έχει στη νέα Βουλή θα είναι 28.
Πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του κόμματος 10% με τον συντελεστή 2,77 (250/90=2,77).
Αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 17% των έγκυρων ψήφων και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα περάσουν το εκλογικό όριο του 3% είναι 87%, οι έδρες που θα έχει στη νέα Βουλή θα είναι 49.
Πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του κόμματος 17% με τον συντελεστή 2,87 (250/87=2,87).
Οι έδρες του πρώτου κόμματος θα καθοριστούν όπως παραπάνω με τη διαφορά ότι θα πάρει ακόμη 50 έδρες ως μπόνους πρώτου κόμματος.
ΠΗΓΗ: opinionpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου