Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟ

Η λέξη «Χριστουύγεννο» είναι δύο λέξεις: «Χριστός» που είναι ο Χριστός και «γέννο» που είναι το γένι. Το Χριστούγεννο είναι του Χριστού το γένι, που το γιορτάζουμε οι Χριστιανοί στις 25 Δεκεμβρίου. Τότε γεννήθηκε ο Χριστός και ήταν μωρό ακόμα κ δεν είχε γένι, γιατί τα μωρά δεν έχουν γένια και μετά που μεγάλωσε έβγαλε γένια και γι’αυτό το σταύρωσαν. Και το σταύρωσαν το Πάσχα, οπότε το Χριστούγεννο, δηλαδή του Χριστού το γένι έπρεπε να το γιορτάζουμε το Πάσχα, αλλά κάποιος έκανε λάθος και ανακατέψανε το Χριστούγεννο με το Πάσχα και το γιορτάζουνε ανάποδα. Κι’αυτός που έκανε το λάθος, ήτανε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γι’αυτό του κόψανε το κεφάλι ΚΑΙ το γένι.
Στο Χριστούγεννο γεννήθηκε ο Χριστός. Πριν γεννηθεί ο Χριστός, η μαμά του και ο μπαμπάς του τρέχανε από’δω κι’από’κει, γιατί τους κυνήγαγε ένας Ηρώδης. Η μαμά του Χριστού ήταν η μαμά του, αλλά ο μπαμπάς του Χριστού δεν ήταν ο μπαμπάς του. Μπαμπάς του ήταν ένας κρίνος. Η μαμά του Χριστού λεγότανε ή Μαρία, ή Άννα ή Βίβιαν. Το μπαμπά του Χριστού –όχι ο κρίνος, αλλά ο άλλος- μας είπε πως το λέγανε η θρησκευτικού, αλλά τώρα δε θυμάμαι και το βιβλίο Θρησκευτικών το ξέχασα σπίτι.
Κι’όταν ο Ηρώδης είπε ότι θα τους σκοτώσει τα παιδιά, όλοι οι γονείς πολύ στενοχωρήθηκαν, γιατί όσο να’ναι, κάνανε τόσο κόπο να τα φτιάξουνε. Γι’αυτό και άρχισαν να τα κρύβουνε και έτσι βρέθηκε ο Χριστός στο στάβλο. Δηλαδή δε βρέθηκε στο στάβλο, γιατί δεν είχε γεννηθεί ακόμα. Η μαμά του πήγε εκεί με το μπαμπά του –όχι τον κρίνο- να το γεννήσει. Και μέσα στο στάβλο ήτανε ζεστά, φιλόξενα και πολύ βρώμικα. Είχε πρόβατα, κατσίκες, αρνάκια και γουρούνες, που τους φέρθηκαν άψογα. Κι’επειδή ήτανε εν πάχνη των αλόγων, είχε και άλογα που τα ξέχασα, γιατί το Θρησκευτικών το άφησα σπίτι.
Και μετά έκανε η μαμά του Χριστού μια γέννηση και γέννησε του Χριστό και οι ουρανολι αγάλλονται. Και ήρθε ένα αστέρι κι’έδειξε με το δάχτυλο, την εν πάχνη των αλόγων και είπε: «Να, εδώ γεννήθηκε ο Χριστός». Και καλά που εκείνη την ώρα κοιμότανε ο Ηρώδης, γιατί το άστρο λαμπρό θα το έκαιγε το μωρό.
Και έτσι το μάθανε οι τρεις μάγοι με τα δώρα. Η θρησκευτικού με λέει νευρωτικό, αλλά λέω εγώ τώρα: Πώς το μάθανε οι τρεις μάγοι στου διαόλου τη μάνα και ο ηλίθιος ο Ηρώδης χαμπάρι δεν πήρε; Τέλος πάντων, οι τρεις μάγοι ήτανε τρεις: ο Βαλτάσαρ, ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ και πήγανε την επίσκεψη. Και για να μην την πάνε με άδεις χέρια, πήρανε μαζί τους χρυσό, σμύρνα και ο Λίβανος. Και μπήκανε μέσα εν πάχνη, δηλαδή στο στάβλο. Και όταν είδε η μαμά του Χριστού το χρυσό, σμύρνα και το Λίβανο, μουρμούρισε: «Ψωμί δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη». Γιατί ψωμί δεν είχανε να φάνε και οι τρεις μάγοι δε φέρανε ραπανάκια. Αλλά ο μπαμπάς –όχι ο κρίνος- τη μάλωσε και της είπε: «Δεν είναι ευγενικό , ας τα πάρουμε τώρα και μετά τα κάνουμε δώρα σε τίποτα άσχετους». Και μετά έπεσαν και προσκύνησαν το μωρό γονατιστοί. Πώς ακριβώς γονάτισαν οι γουρούνες δε θυμάμαι, γιατί άφησα το Θρησκευτικών σπίτι. Κι’άρχισαν όλοι μαζί, χαρούμενοι, να τραγουδάνε τα κάλαντα και οι Ιουδαίοι φωνάζανε «Δώσαμε! Δώσαμε!».
Αυτά μας είπανε στο σχολείο, αυτά σας λέω. Κι’εγώ υπάλληλος είμαι κι’άμα τα κάνω τα γράμματα πιο μεγάλα, θα μου φτουρήσει η έκθεση τρεις σελίδες και να’χετε όλοι χρόνια πολλά, υγεία, χαρά, ευτυχία και κάτι άλλο που δεν το θυμάμαι, γιατί ξέχασα το Θρησκευτικών σπίτι και γενικά καλό Χριστούγεννο σε όλον τον πλανήτη Κρύπτον !
 
Έλενα Ακρίτα από το βιβλίο Χτυποκάρδια στο Κρανίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου