Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας

 
Ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου θα περιλαμβάνει τα μέτρα «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης» η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την άμεση καταβολή άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι τόσο περίπου θα κοστίσει η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους με απολαβές έως 700 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, ευελπιστεί ότι αυτό το «κονδύλι» θα το χρηματοδοτήσει με τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικά από το κίνητρο για εφάπαξ αποπληρωμή χρεών με «κούρεμα» 50%.

Απουσιάζουν οι «ακριβές» εξαγγελίες

Από τη λίστα, όπως τουλάχιστον προκύπτει πίσω από τις γραμμές του non paper, θα απουσιάζουν «ακριβές» εξαγγελίες όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Στο αρχικό non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρχε καμία αναφορά στον «τρίτο πυλώνα» των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης που περιελάμβανε τις θεσμικές παρεμβάσεις στα εργασιακά. Ωστόσο, με δεύτερο non paper, το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι «στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις». Επίσης, με το δεύτερο non paper, κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι:
1.      Δεν θα γίνει αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά στη συμφωνία Γκούρια Τσίπρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
2.      Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσλξηψη απολυμένων στο δημόσιο διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Το email, θα περιλαμβάνει επίσης τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μέτρο που μπορεί να κοστίσει περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί πιθανότατα αύριο, αν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντλήσει ένα μέρος από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την «τρύπα» στους ισολογισμούς των τραπεζών από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ο πρώτος πυλώνας

Τι λοιπόν θα περιλαμβάνει το email της ελληνικής κυβέρνησης; Το περιεχόμενο του non paper αλλά και η ερμηνεία του, έχουν ως εξής:   
1.      Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο πρώτος «πυλώνας» όπως τον είχε βαφτίσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, περιελάμβανε επτά μέτρα της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία είναι τα εξής:
·        Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Προβλέπει την δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
·        Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
·        Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
·        Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 30.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.
·        Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
·        Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Το μέτρο προβλέπει καθιέρωση ειδικής κάρτας μετακίνησης με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.
·        Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Κατά την ομολία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τιμή λιανικής στα 90 λεπτά του ευρώ. Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει χαμηλότερα λόγω της αποκλιμάκωσης της διεθνούς τιμής. Οι όποιες παρεμβάσεις –στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα γίνουν από την επόμενη σεζόν. Τουλάχιστον αυτό υτποστήριξε προ ημερών η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. 
2.      Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο δεύτερος πυλώνας

Στον 2ο πυλώνα, όπως τον είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας, εμπεριέχονταν μέτρα όπως:
  • Η ρύθμιση των 100 δόσεων όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (για τις οφειλές στην εφορία) και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης (για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία)
  • Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το δημόσιο. Ήδη ανακοινώθηκε από την κυρία Βαλαβάνη η πρόθεση το όριο για την αυτόφωρη διαδικασία να ανέβει από τα 5000 ευρώ στα 50.000 ευρώ.
  • Η σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων υποχρεώσεων. Το μέτρο, η κυβέρνηση θέλει να το ενεργοποιήσει μετά τον Μάιο του 2015 και αφού λήξει η προθεσμία για την ένταξη στις 100 δόσεις
  • Η δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδεικμένο μηδενικό εισόδημα που εντάσσονται στη ρύθμιση
  • Η κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής, ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογούμενου στη Δικαιοσύνη
  • Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Το μέτρο όπως έχει εξειδικευτεί και από τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, περιλαμβάνει τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους αλλά και τη ρύθμιση των δόσεων των δανειοληπτών με τέτοιο τρόπο ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος. O κ. Τσίπρας, είχε πει προεκλογικά ότι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων θα αντλούσε ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από το buffer των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 11 δις. ευρώ, όμως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, επιστρέφουν στο Λουξεμβούργο και παραμένουν διαθέσιμα για την αναχρηματόδηση των ελληνικών τραπεζών. Είναι ένα ερώτημα αν οι «θεσμοί» θα εγκρίνουν την αξιοποίηση των τριών δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Η αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
Ο δεύτερος πυλώνας της Θεσσαλονίκης, περιελάμβανε επίσης μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου μέσω μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας στα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Σε αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν και αυξημένη δημοσιονομική επίπτωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιλαμβάνονται στη λίστα.
Από το αρχικό non paper δεν προέκυπτε καμία αναφορά στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Είναι η «καυτή πατάτα» των εργασιακών καθώς εκεί είχαν συμπεριληφθεί εξαγγελίες όπως η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, το πρόγραμμα για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομίας, και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. 
Με νεώτερη αναφορά το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι «στη λίστα θα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις»
3.      Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β, Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Ο 4ος πυλώνας όπως είχε ανακοινωθεί από τον κύριο Τσίπρα, περιελάμβανε παρεμβάσεις όπως η «επαναχάραξη» του χάρτη λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης (π.χ αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών), ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών, το «ξεσκόνισμα» της λίστας Λαγκάρντ, Λιχτενσταιν, των εμβασμάτων, των ακινήτων του εξωτερικού και των off shore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου