Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

H «Νεκρή Φύση» του Βαν Γκογκ πουλήθηκε για 61,8 εκατ. δολάρια

 
Ένα σπάνιο έργο ζωγραφικής του Βίνσεντ βαν Γκογκ πουλήθηκε για 61, 8 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη. Η «Νεκρή Φύση» είναι ένα από τα ελάχιστα μεγάλα έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται σε δημοπρασία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Το έργο χρονολογείται το 1890, λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφο, και έχει τον τίτλο «Νεκρή φύση, Βάζα με μαργαρίτες και παπαρούνες». Η αξία του ξεπέρασε την αρχική του εκτίμηση κατά 10 εκατ. δολάρια, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες κυμαινόταν από 30 έως 50 εκατ. δολάρια.
 
Το έργο τέχνης φιλοτεχνήθηκε στο σπίτι του Γάλλου γιατρού του Βαν Γκογκ,  Paul Gachet, και ήταν ένα από τα ελάχιστα έργα, που ο Ολλανδός καλλιτέχνης είχε πουλήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί το πλούσια χρωματισμένο μπουκέτο από αγριολούλουδα για να μεταφέρει την ψυχολογική του κατάσταση εκείνη τη στιγμή, χαρακτηριστικό γνώρισμα των Εξπρεσιονιστών. Η τελική σύνθεση είναι γεμάτη από την έντονη ενέργεια, το συναίσθημα και την ευαισθησία αυτής της δημιουργικής ιδιοφυΐας στο αποκορύφωμα της μικρής αλλά περίφημης καριέρας του.

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, ο Conger Goodyear, ένας από τους ιδρυτές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, απέκτησε το έργο το 1928,  ενώ το 1990  o πίνακας αγοράστηκε τελευταία φορά από έναν ιδιώτη από την Ασία.

Μέχρι στιγμής το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι η τριλογία του Φράνσις Μπεϊκόν «Three Studies of Lucien Freud». Πουλήθηκε για 142 εκατ. δολάρια στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Νοέμβριο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Edvard Munch, με τίτλο «The Scream».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου