Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Όλες οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

 
Οι τελικές αλλαγές για τις Πανελλαδικές που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν το σχολικό έτος 2015-16 περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Συγκεκριμένα, όσοι υποψήφιοι επιλέξουν το επιστημονικό πεδίο ειδίκευσης «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» θα δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους για το 4ο μάθημα μεταξύ Χημείας ή Πληροφορικής, ανάλογα με τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, εξέλιξη που πιθανότατα να αναγκάσει το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.


Οπως διασαφηνίζεται, οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν του χρόνου στις Πανελλαδικές θα γνωρίζουν ποια τμήματα ή σχολές θα ενταχθούν σε κάθε επιστημονικό πεδίο ειδίκευσης (ΕΠΕ) έως την 1η Μαρτίου 2015.

Επίσης, ως τα τέλη Μαρτίου 2015 θα οριστούν συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Επισημαίνεται ότι ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα μάθημα ανά σχολή ή τμήμα θα καθορίζεται ύστερα από πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων, θα γίνεται γνωστός κάθε χρόνο έως τις 15 Μαρτίου.

Πάντως την επόμενη χρονιά, που θα χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, θα διεξαχθούν Πανελλαδικές και με το υπάρχον σύστημα για ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων. Έτσι το 2016, οπότε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, θα πραγματοποιηθούν κατ΄ εξαίρεση το ίδιο έτος πανελλαδικές και με το καταργούμενο σύστημα μόνο για τους απόφοιτους ημερήσιων ή εσπερινών λυκείων σχολικού έτους 2014-15 αλλά και προηγούμενων ετών. Ακόμη σημειώνεται ότι οι Πανελλαδικές από το 2016 θα διεξάγονται μετά την απόλυση των μαθητών.

Κατά τα λοιπά διευκρινίζεται ως οι μαθητές της Γ’ τάξης Ημερήσιου και Δ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και σίγουρα πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου, θα επιβεβαιώνουν οριστικά την αρχική δήλωση Ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού που υποβάλλουν στη σχολική τους μονάδα πριν από τη λήξη του προηγούμενου διδακτικού έτους.

Θεματολογία

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται διάταξη η οποία υπήρχε και στο σχετικό νόμο, η οποία ορίζει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται με θέματα από την εξεταστέα ύλη α) κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε τμήματα που απαιτούν εξέταση και σε ειδικά μαθήματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από του χρόνου η προετοιμασία για τα σχετικά μαθήματα θα γίνεται εντός της πρωινής λειτουργίας και σε επίπεδο σχολικής μονάδας και όχι σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνταν έως σήμερα.

Τέλος τονίζεται ότι για το 2015-16 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές το έτος 2013. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των εισακτέων κατανέμονται κατά 40% στους υποψήφιους του 2013 και κατά 60% στους υποψήφιους του 2014.

Το πρόγραμμα της Γ Λυκείου

Στη Γ΄ τάξη ημερήσιου γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα 33ων ωρών που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού: την ομάδα ανθρωπιστικών, Θετικών και την ομάδα των Οικονομικών –Πολιτικών –Κοινωνικών και Παιδαγωγικών σπουδών μεταξύ των οποίων οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν αυτήν της προτίμησής τους.

Κολέγια

Με ξεχωριστή τροπολογία του υπουργείου Παιδείας δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας / σε τίτλους τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμου ΑΕΙ όχι μόνο κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με κολέγια, αλλά και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου