Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Φωτια στην πολιτικη σκακιερα: «Ρουα» Παπανδρεου σε Βενιζελο

 
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά να προκηρυχθεί «Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, με ανοικτό Μητρώο, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις» όπως αναφέρει. Αμέσως μετά το συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ζητά «εκλογή νέου προέδρου από τη βάση».Τονίζει ότι η προκήρυξη Συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι, και ότι το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Η απόφαση αυτή του Γ. Παπανδρέου έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις που προετοιμάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από τη μία οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια πραγματική καθίζηση του κινήματος και από την άλλη η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο και τις τακτικές του Ευάγγελου Βενιζέλου,  έφεραν τον πρώην πρωθυπουργό στην απόφαση για οριστική ρήξη.
Δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή (Ρουά τη χαρακτήρισε έμπειρος πολιτικός αναλυτής..) θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολή θέση τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αφού μια άρνηση της εκλογής προέδρου από τη βάση θα εντείνει τη δυσαρέσκεια και «οι αποχωρίσεις θα πέσουν βροχή» θέτοντας ουσιαστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποκλειστικά υπεύθυνο μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής πανωλεθρίας στις εθνικές εκλογές.
Επίσης η διαφαινόμενη έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο και η αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί αποτελεσματικά τις τελευταίες ώρες το ζήτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών φαίνεται να έχει εξοργίσει τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η επιστολή αυτή έρχεται την ίδια ημέρα κατάθεσης του προυπολογισμού στην βουλή με τη σημασιολογία της κίνησης αυτής, να παίζει ουσιαστικό ρόλο στα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει, προς πάσα κατεύθυνση.
Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση Παπανδρέου αποτελεί ένα πραγματικό (πολιτικό) ΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ και στην Κυβέρνηση και πυροδοτεί εξελίξεις που θα συζητηθούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου