Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον Δούρειο Ίππο

 
Ποια στοιχεία οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εντόπισαν τον Δούρειο Ίππο.
Τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη, και ίσως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν ότι έκαναν δύο Καθηγητές Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι ηγούνται μία ομάδας Τούρκων αρχαιολόγων.

Ο Κρις Γουίλσον και η Κριστίν Μόρις υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν κομμάτια του μυθικού Δούρειου Ίππου, δηλώνοντας μάλιστα ότι τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης τους δίνουν «υψηλά ποσοστά πιθανοτήτων» να είναι πράγματι μέρη του ομηρικού ξύλινου αλόγου που έφτιαξαν οι Έλληνες για να μπορέσουν να εισβάλουν στην Τροία.

Ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων που πραγματοποιεί ανασκαφές στο σημείο όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η ιστορική πόλη της Τροίας, στον λόφο του Χισαρλίκ της Τουρκίας, ανακάλυψε μια μεγάλη δομή από ξύλινες πλάκες που ανήκουν στον μυθικό Δούρειο Ιππο του Ομήρου.


Βρέθηκαν δεκάδες ξύλινες πλάκες, πάνω από 15 μέτρα μήκος, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για κατασκευή πλοίων. Οι αρχαιολόγοι τις ανακάλυψαν δεμένες μαζί, με ασυνήθιστο τρόπο, σε μια περιοχή που ανήκει στην πόλη της Τροίας.

Η δομή που βρέθηκε ταιριάζει με την περιγραφή από τον Ομηρο του Δούρειου Ιππου.

Η Christine Morris και ο Chris Wilson, καθηγητές αρχαιολογίας και οι δύο, πιστεύουν ότι έχουν φθάσει κοντά στην ανακάλυψη της ζωής τους.
«Οι αναλύσεις που κάναμε και οι έλεγχοι μας πείθουν ότι αυτά τα κομμάτια ξύλου χρονολογούνται από τον 12ο και 11ο αιώνα π.Χ.» υποστηρίζει η καθηγήτρια Μόρις. «Υπάρχουν πολλές πηγές για το θέμα του Τρωικού Πολέμου. Η δομή των ξύλων επίσης ταιριάζει με πολλές πηγές της αρχαιότητας. Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι βρήκαμε τον πραγματικό Δούρειο Ιππο», δηλώνει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου