Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πως να αποφύγετε το φούσκωμα


 
Το πρήξιμο, γενικά, οφείλεται στην συσσώρευση υγρών, κυρίως νερού, στους ιστούς μας. Αυτή η περίσσεια νερού ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι τέτοιο σε κάποιο μέρος του σώματος σας καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.
γυναίκα σκέφεταιΚλασικό παράδειγμα είναι το φούσκωμα που νοιώθουμε στο στομάχι, με τα αέρια και τις ερυγές (ρεψίματα) που το συνοδεύουν, το οποίο είναι αναμφισβήτητα μια πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική κατάσταση.

Το ευχάριστο είναι ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε τηρώντας ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που στοχεύει στη μείωση της κατακράτησης υγρών που το προκαλεί.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το φούσκωμα.

Πριν αναφερθούμε σε τροφές που ευνοούν ή καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών καλό είναι να έχουμε υπόψη κάποιες γενικές οδηγίες.

Μην παραλείπετε γεύματα. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να τρώμε κάθε τρεις ώρες. Δεν είπαμε να φάτε τον αγλέορα, αλλά μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα κρατήσουν τον οργανισμό σας σε εγρήγορση.

άντρας τρώει γρήγορα σπαγγέτι

Επίσης σημαντική είναι η ταχύτητα των γευμάτων. Μην τρώτε βιαστικά. Μασήστε καλά την τροφή και δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό σας να απολαύσει το φαγητό που τρώτε.

Έτσι θα βελτιώσετε και τον μεταβολισμό σας, αλλά και γενικότερα την υγεία σας.

Πίνετε πολύ νερό. Όσον κι αν ακουστεί παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμείται με τη λήψη υγρών!

Όπως ο μεταβολισμός μας "φρενάρει" κρατώντας απόθεμα αν δεν του δίνουμε τροφή, έτσι λειτουργεί και η κατακράτηση υγρών. Αν δεν δώσουμε στον οργανισμό μας νερό θα φροντίσει να κρατήσει απόθεμα!

γυναίκα πίνει νερό

Βέβαια για να απορρίψετε την περίσσεια νερού φροντίστε να τρώτε τροφές με διουρητική δράση.

Μειώστε την ζάχαρη και το αλάτι. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι, καθώς σε πάρα πολλές τροφές υπάρχει κρυμμένη ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού.

απαγορεύεται το αλάτιΕιδικά το αλάτι αν και νοστιμίζει τα φαγητά μας, για αυτό άλλωστε υπάρχει σχεδόν παντού, είναι ότι χειρότερο για την κατακράτηση υγρών.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε χωρίς καθόλου αλάτι, αποφύγετε για λίγο καιρό τα γλυκά, πιείτε τον καφέ σας προσθέτοντας κάποιο γλυκαντικό (π.χ. στέβια) και διαβάστε πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε.

Όσον αφορά τις τροφές τώρα, καλό είναι να αποφύγετε αν μπορείτε για λίγες μέρες τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες κλπ). Αν θέλετε να φάτε λίγο ψωμί ή μια-δυο φρυγανιές προτιμήστε να το κάνετε το πρωί.

Επίσης καλό είναι να αποφύγετε γενικά τροφές που φουσκώνουν. Κλασικό παράδειγμα είναι τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια κλπ), το γάλα, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αλμυρά τυριά, κάποια φρούτα κλπ, ή γενικότερα οτιδήποτε σας ενοχλεί.

Μπορείτε να τρώτε άφοβα τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γιαούρτι, αυγά κλπ), φρούτα που δεν δημιουργούν πρήξιμο (π.χ. πράσινα μήλα) και πολλές ωμές σαλάτες κυρίως πράσινες. Αποφύγετε την ντομάτα γιατί σε πολλούς ανθρώπους δημιουργεί κατακράτηση.

πράσινη σαλάτα

Επίσης πιείτε άφοβα καφέ και τσάι που έχουν διουρητική δράση και θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τα περιττά υγρά.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το παρακάνετε και να στερείτε από το εαυτό σας τις κάποιες κατηγορίες τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς πολλές από αυτές είναι πολύ θρεπτικές και απαραίτητες στο πλαίσιο μια υγιεινής διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου