Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μπουγάτσα µε άρωµα πορτοκαλιού

Υλικά

  • 450-500 γρ. φύλλο κρούστας (1 συσκευασία)
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωµένο για την κρέµα και 50 γρ. επιπλέον για τα φύλλα
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα (6 φλιτζάνια)
  • 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 200 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσµα του)
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκαλιού (κουαντρό ή γκραν µαρνιέ)
  • κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνετε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιµιγδάλι και ανακατεύετε µε σύρµα µέχρι να βράσει και να δέσει η κρέµα. Μόλις πήξει την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ξύσµα πορτοκαλιού, το λικέρ πορτοκαλιού και τα 150 γρ. λιωµένο βούτυρο. Ανακατεύετε να λιώσει καλά το βούτυρο και να γίνει η κρέµα οµοιογενής. Αφήνετε την κρέµα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
  2. Βουτυρώνετε µε το µισό από το υπόλοιπο βούτυρο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνετε (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάµεσα µε λίγο λιωµένο βούτυρο. Αδειάζετε την κρύα κρέµα σε οµοιόµορφη λεπτή στρώση. Γυρίζετε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέµα. Καλύπτετε µε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο και κολλάτε µε λίγο νερό τις άκρες.
  3. Ψήνετε την µπουγάτσα στους 200°C για 35΄-40΄, µέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Πασπαλίζετε την µπουγάτσα µε κανέλα και ζάχαρη, την κόβετε σε τετράγωνα κοµµάτια και τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα. Αν θέλετε, γαρνίρετε µε φετάκια πορτοκαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου