Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

«Καπέλο» στον ΕΝΦΙΑ από 14% έως και 53%

 
Απίστευτα τρικ εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει από εκατομμύρια φορολογούμενους παραπάνω ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στην αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 14% έως και 53% εξαιτίας των αποφάσεων του υπ. Οικονομικών να επιβάλει το φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 που ισχύουν για τα νεόδμητα αστικά ακίνητα, αλλά και να μη συνυπολογίζει καθόλου την παλαιότητα των κτισμάτων.
 
Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιούνται οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες ισχύουν για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοαναγερθέντων κτισμάτων. Από κει και πέρα, η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν λαμβάνεται υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώνεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει συντελεστές παλαιότητας που δεν μειώνουν το φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά τον αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα! Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν το φόρο σταθερό για τα πολύ παλιά ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπερφορολογούνται άδικα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών.

Πηγή: Ελέυθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου