Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τα smartphones είναι σπιούνοι

 
Πιθανόν να ζούμε ακόμα, σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, την εποχή της αθωότητας. Οταν μια μαθήτρια στις ΗΠΑ έλαβε μέσω e-mail δύο γυμνές της φωτογραφίες, κατέφυγε στην αστυνομία. Το FBI κατάφερε να εντοπίσει έναν συμμαθητή της που είχε στον υπολογιστή του ένα λογισμικό που του επέτρεπε να κατασκοπεύει κυρίως γυναίκες.
   
Αν και ένα φωτάκι ανάβει όταν η κάμερα είναι σε χρήση, ένας χάκερ ή το FBI μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα χωρίς να ανάψει το φωτάκι. Από έναν φορητό υπολογιστή, που έχει μια ενσωματωμένη κάμερα, είναι δυνατόν κάποιος -η κυβέρνηση ή ένας κακόβουλος 19χρονος- να κατασκοπεύσει τον ιδιοκτήτη ανά πάσα στιγμή.
Αν και η Apple δηλώνει πως έχει σχεδιασθεί για να μην μπορεί να συμβεί αυτό, το 2008, τα προϊόντα της Apple που δημιουργήθηκαν, είχαν μια «διεμπλοκή υλικού» ανάμεσα στην κάμερα και τη λυχνία, για να εξασφαλιστεί ότι η κάμερα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς προειδοποίηση. Τον Απρίλιο του 2011 δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κινητά τηλέφωνα iPhone και οι ταμπλέτες iPad της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS4 καταγράφουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο κάτοχός τους και τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει, και τα αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία. Η παρακολούθηση γίνεται με συσκευές καταγραφής της διαχέουσας ακτινοβολίας, που εκπέμπει το πληκτρολόγιο! Οταν γράφουμε κάτι στον υπολογιστή, στέλνουμε ένα μήνυμα που το σύστημα καταγράφει και ένα κέντρο μπορεί να διαβάσει το πλήκτρο που πατήθηκε.
Το ότι η μπαταρία είναι ζεστή ενώ το τηλέφωνο είναι κλειστό, είναι μια ένδειξη ότι το τηλέφωνο παρακολουθείται. Μπορεί ξαφνικά να αναβοσβήνουν τα πλήκτρα ή να ανάβει μόνη της η οθόνη. Φυσικά και οι ασυνήθιστοι ήχοι μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος κρυφακούει.
Το μεγαλύτερο και κατά κάποιον τρόπο «εθελοντικό» φακέλωμα γίνεται μέσω των social media, με πρώτο το Facebook. Περίπου ένα δισ. «φίλοι» είναι φακελωμένοι. Τα cookies στον browser σας καταγράφουν την κάθε φορά που επισκέπτεστε μια άλλη ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το κουμπί Facebook Like ή άλλο plugin του Facebook.
Τι ώρα, πότε, πού. Το όνομά σας, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους φίλους και όλα τα άλλα δεδομένα του προφίλ σας στο Facebook.
Το Facebook υποτίθεται ότι διατηρεί αρχεία καταγραφής των τελευταίων 90 ημερών των δραστηριοτήτων σας. Με ιδιαίτερη επιμονή ο «Μεγάλος Φίλος» θέλει να ξέρει πώς αισθάνεσθε, τι σκέφτεσθε, τι ταινίες και ποια βιβλία σας αρέσουν. Γιατί; Ποιος θέλει να ξέρει τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις, την ιδεολογία και τα «πιστεύω» σας ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου