Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Το ποτάμι ρίχνει δίχτυα σε πρώην ‘πράσινα’ στελέχη

 
Η «συνταγή« και το «αξίωμα» κατά την παρθενική προεκλογική εκστρατεία του Ποταμιού που δεν ήθελε στην κοίτη του έμπειρους πολιτικούς φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.
«Πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν» υποσχόταν το Ποτάμι αποκλείοντας από το ευρωψηφοδέλτιό του την προοπτική της συμμετοχής πολιτικών, αιρετών ή μη, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το «κλίμα» άρχισε να αλλάζει και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη εκδήλωση-παρουσίαση των 21 κυβερνητικών θέσεων του κόμματος, όπου το «παρών« έδωσαν νυν και πρώην βουλευτές (και του Ευρωκοινοβουλίου).

Εγκυρες πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να κλείσει ξανά το «παράθυρο« της συνεργασίας με ανθρώπους από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού φιλελευθερισμού - θέτει ωστόσο όρους και προϋποθέσεις ώστε στα ψηφοδέλτια για τη νέα εκλογική μάχη να κυριαρχήσει το «νέο και όχι το παλιό».
Το ποτάμι ρίχνει δίχτυα σε πρώην ‘πράσινα’ στελέχη
Τι εννοεί η ηγεσία του Ποταμιού; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους όσοι θέλουν να συμβάλουν στην ενίσχυση του εγχειρήματος, μέσω κειμένου που θα δημοσιοποιήσει.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού προσανατολίζεται σε έναν ανοιχτό διάλογο με ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας από στελέχη, ανεξάρτητους βουλευτές ή πρώην βουλευτές να προσέλθουν και εκείνοι πριν από τις εκλογές για τη διαμόρφωση ενός κοινού προγραμματικού μεταρρυθμιστικού πλαισίου. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ακούει τελευταίως προσεκτικά την άποψη για ευρύτερη «συνάντηση» στελεχών και την κάθοδο τους μάλιστα σε εκλογικές περιφέρειες, όπως στην Α' και τη Β' Αθήνας.
Το ποτάμι ρίχνει δίχτυα σε πρώην ‘πράσινα’ στελέχη
Ο Γιώργος Φλωρίδης είχε ένα τετ α τετ με τον Στ. Θεοδωράκη λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε το ραντεβού προκειμένου να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, Γ. Φλωρίδης, παραμένει σταθερός στην ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου πολιτικού φορέα στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις.
Βήμα βήμα
Σε στάση αναμονής παραμένουν τα περισσότερα στελέχη που ενδεχομένως αφορά το κάλεσμα του κ. Θεοδωράκη. Είναι πάντως πασιφανές ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθούν νέες θεματικές εκδηλώσεις όπου θα δοθεί ευκαιρία να περάσει το Ποτάμι από το κάλεσμα στην πράξη.
Το ποτάμι ρίχνει δίχτυα σε πρώην ‘πράσινα’ στελέχη
Η Αννα Διαμαντοπούλου, που όπως και ο Γιώργος Φλωρίδης προτιμούν το τελευταίο διάστημα να κρατούν αποστάσεις από τα κόμματα αλλά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, φαίνεται ότι έχει πλέον κόψει κάθε «γέφυρα» με το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, σημειώνει έντονη δράση στο εξωτερικό όπου ως επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις συμμετέχει σε ευρωπαϊκά συνέδρια, διατηρώντας έτσι σημαντικές επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομολόγους στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και αλλού.
Η πρώην υπουργός με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης έκανε παρέμβαση μέσω του Διαδικτύου υπέρ μιας εθνικής επιτροπής για το χρέος και την έξοδο από την κρίση που θα βάλει φρένο και στις πρόωρες εκλογές. Ειδικότερα για την Κεντροαριστερά επαναλαμβάνει κάτι που είναι κοντά στη θέση για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.
Στις «όχθες» του πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ευρωβουλευτές
Στις «όχθες» του Ποταμιού λέγεται ότι βρίσκονται και πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Αννυ Ποδηματά παρακολούθησε την εκδήλωση του Ποταμιού στην Αθήνα και μίλησε με θετικά λόγια για το ότι «κινητοποιεί νέες και υγιείς δυνάμεις». Στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά, ήταν ευρωβουλευτής και έκανε το πρώτο βήμα στο Ποτάμι μέσω της Ομάδας Διαλόγου. Η Κατερίνα Μάρκου, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, ακούγεται ότι πυκνώνει τις επαφές με το Ποτάμι, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου έχει ήδη συγκροτήσει τη δική του Κίνηση τον «Δημοκρατικό Σύνδεσμο».
Η ψήφος εμπιστοσύνης και η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή μπορεί να ανέβαλε τις συναντήσεις που ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ζητήσει, αλλά αυτές θα γίνουν σύντομα - εκτός απροόπτου. Ο αρχηγός του Ποταμιού έχει λάβει θετική απάντηση για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέσω των κορυφαίων συναντήσεων προτίθεται να αναδείξει την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων για μείζονα θέματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Βασική προτεραιότητά του είναι να επιμείνει στη συγκρότηση Ομάδας Εθνικής Συνεννόησης για τον διάλογο σχετικά με τη λύση για το χρέος και τον «οδικό χάρτη« για την έξοδο από την κρίση.
Υπέρ της Κίνησης να ανοιχτεί το Ποτάμι σε όλες τις δυνάμεις τάχθηκε προ ημερών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές αφενός θα ψήφιζε Ποτάμι και αν συμφωνούσαν θα ήταν και υποψήφιος. Ο ανεξάρτητος βουλευτής εισηγήθηκε δημοσίως μια κοινή Κίνηση μαζί με το Ποτάμι με στελέχη που προέρχονται από τον μεταρρυθμιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Πρωτοβουλιών που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος: μίλησε για τον Σπύρο Λυκούδη, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Γιάννη Ραγκούση, την Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.
Πάντως η Σεβαστουπόλεως θα δώσει προτεραιότητα στις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις που οι πολίτες μέσω του Διαδικτύου κάνουν στο Ποτάμι - «θα ακούσουμε όλες τους τις προτάσεις και δεν θα αποκλείσουμε κορυφαία στελέχη, πρώην βουλευτές που έχουν αδρανοποιηθεί και που ο κόσμος θεωρεί άξιους και χρήσιμους στην κρίσιμη συγκυρία. «Χρειάζονται δημιουργοί, τολμηροί που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην κοινωνία και ξέρουν τι θέλουν και κυρίως ξέρουν πώς θα το πετύχουν», λέει συχνά ο Στ. Θεοδωράκης ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα έχει επαφές και επικοινωνία με διάφορα στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου