Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τεχνική ανάλυση Μάλμε


ο βράδυ της Τετάρτης (1/10, 21:45) στο "Malmo Stadion", ο Ολυμπιακός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Μάλμε στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League.
ADVERTISEMENT

Όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, η σουηδική ομάδα έχει αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1979 όταν και έχασε με σκορ 1-0 από την πανίσχυρη εκείνα τα χρόνια Νότιγχαμ Φόρεστ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για εύκολο παιχνίδι, όχι βεβαίως εξαιτίας του μακρινού -χρονικά- επιτεύγματος της Μάλμε, αλλά γιατί οι Πρωταθλητές της Alsvenskan διαθέτουν εκτός από πολύ καλή ομάδα και μια εξαιρετικά υπολογίσιμη έδρα.
Στο Sport24.gr και το κείμενο που ακολουθεί θα κάνουμε μια ανάλυση στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Άγκε Χαρέιντε, τα συστήματα και τις διατάξεις που χρησιμοποιεί, τους παίκτες που συνήθως εμπιστεύεται ο έμπειρος τεχνικός και ποιοι από αυτούς χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Δεν είναι μόνο ο αρχηγός

Με 17 πρωταθλήματα και 14 Κύπελλα, η Μάλμε είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος της Σουηδίας, ενώ είναι και η μοναδική ομάδα από την χώρα που έχει φτάσει σε τελικό Πρωταθλητριών. Το 1979 ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όταν και ηττήθηκε με 1-0 από την - σπουδαία εκείνη την εποχή - Νότιγχαμ Φόρεστ.
Η Μάλμε παίζει τυπικό σκανδιναβικό ποδόσφαιρο και συνήθως παρατάσσεται στο γήπεδο με 4-4-2 και επιθετική φιλοσοφία. Έχει αρκετά γρήγορα άκρα, αλλά όχι και υπομονή στο παιχνίδι της. Συνήθως σημαδεύει με μακρινές πάσες ή σέντρες από το πλάι την καρδιά της αντίπαλης περιοχής, εκεί όπου φυσικά δεσπόζει με την παρουσία του ο αρχηγός Μάρκους Ρόζενμπεργκ.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, αναλύοντας κάποια επιμέρους στοιχεία στην αγωνιστική εικόνα των Σουηδών. Δεξιά στην άμυνα παίζει συνήθως ο Τίνερχολμ (24 ετών). Γρήγορος, μαχητής αλλά με αστάθεια στην απόδοση του. Μπακ απ, ο έμπειρος (34 ετών, 8 διεθνείς συμμετοχές) Κόντσα.
Αριστερά είναι ο Βραζιλιάνος (29 ετών) Ρικαρντίνιο. Ιδιαίτερα τεχνίτης, με επιθετικές αρετές και αμυντικές αδυναμίες. Αναπληρωματικός του ο αναξιόπιστος Κονατέ (19 ετών). Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν... σκιάχτρα. Ελάντερ (192 εκ., 21 ετών) και Γιόχανσον (191 εκ., 25 ετών) είναι οι δύο στόπερ που εμπιστεύεται εσχάτως ο Άγκε Χαρέιντε. Χρόνο συμμετοχής παίρνει και Χάμαρ (196 εκ., 20 ετών, πρόσφατο απόκτημα από την Έβερτον).
Κοινό χαρακτηριστικό τους φυσικά είναι η δύναμη στο ψηλό παιχνίδι. Παρά τα πολλά εκατοστά τους δεν είναι αργοί, ωστόσο δυσκολεύονται απέναντι σε ευέλικτους επιθετικούς.
Το δίδυμο των κεντρικών μέσων απαρτίζουν οι Αντού (Γκανέζος, 24 ετών) και Χάλστι (25 ετών). Ο πρώτος έχει κυρίως ανασταλτικό ρόλο, με πολλά τρεξίματα, δυνατός αλλά χωρίς δημιουργικές ικανότητες. Ο δεύτερος είναι Φινλανδός (19 φορές διεθνής), χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια, έχοντας αναλάβει το σωστό μοίρασμα της μπάλας στην μεσαία και επιθετική γραμμή της ομάδας του.
Ο Τέλιν με καταγωγή από το Κονγκό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Φέτος παίζει περισσότερο από τα δεξιά, ενώ μπορεί να ανταποκριθεί και ως στράικερ. Στα 6 ματς των προκριματικών του Champions League είχε 2 γκολ και 1 ασίστ. Δυνατό κορμί (189 εκ.) με εκτόπισμα και ταχυδύναμη. Μπακ απ του είναι ο Κρουν, ένας παίκτης περισσότερο δημιουργικός, που δεν παίζει κοντά στον ασβέστη και συνήθως έρχεται από τον πάγκο.
Ο Μόλινς (Ουρουγουανός με σουηδική υπηκοότητα, 6 φορές διεθνής με 1 γκολ) είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια του Χαρέιντε, έκανε τρομερό ξεκίνημα πέρσι με την Μάλμε, αλλά είναι τραυματίας. Παίζει στα άκρα αλλά και δεύτερος επιθετικός.
Αντικαταστάτης του στην ενδεκάδα της Μάλμε είναι ουσιαστικά ο Έρικσον. Ποδοσφαιριστής που έγινε πρόσφατα διεθνής, παίζει συνήθως ως δεύτερος επιθετικός (με ικανότητα να αγωνιστεί και ως ακραίος αλλά και πιο κεντρικά ως 8άρι) και στηρίζεται στην ταχύτητα και το καλό σουτ που διαθέτει. Σε 5 ματς στα προκριματικά της διοργάνωσης έχει 1 γκολ και 1 ασίστ.

Φωτιά και λάβρα οι δύο... -μπεργκ

Φυσικά στην επίθεση δεσπόζει η παρουσία του Ρόζενμπεργκ. Ξεκίνησε από την Μάλμε αλλά γρήγορα έφυγε για καλύτερα πρωταθλήματα και είχε σπουδαία παρουσία σε Άγιαξ και Βέρντερ Βρέμης (ειδικά εκεί). Έκανε ένα πέρασμα από την Primera Division για λογαριασμό της Ράθινγκ Σανταντέρ, ενώ ακολούθησε η Premier League με την φανέλα της Γουέστ Μπρομ, πριν επιστρέψει στην Μάλμε, αποτελώντας το βαρύ πυροβολικό της.
Φορ που σκοράρει με άνεση και χρησιμοποιεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο το δεξί, όσο και το αριστερό του πόδι, έχοντας ποικιλία (δεν είναι μονοδιάστατος) στον τρόπο που εκτελεί, γεγονός που τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο. 33 φορές διεθνής με 6 γκολ.
Φέτος ο 32χρονος (27/9/1982) στράικερ απαριθμεί ήδη 4 γκολ σε 7 ευρωπαϊκά ματς (εκ των οποίων τα 6 είναι για την προκριματική φάση του Champions League και το 1 στους ομίλους της διοργάνωσης), ενώ για το πρωτάθλημα Σουηδίας έχει 12 γκολ μέχρι στιγμής (2 τέρματα και 4 ασίστ στις τελευταίες 6 αναμετρήσεις).
Ο Ρόζενμπεργκ τις δύο προηγούμενες φορές που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό έφυγε ηττημένος από το γήπεδο. Ήταν την σεζόν 2007-08, όταν Ολυμπιακός και Βέρντερ Βρέμης κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League και οι Πειραιώτες επικράτησαν με 1-3 στην Γερμανία και 3-0 στο Φάληρο.
Τα στατιστικά καριέρας του Μάρκους Ρόζενμπεργκ


Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με προοπτικές για το μέλλον είναι ο Εμίλ Φόρσμπεργκ. Κλασικός ακραίος κυνηγός, παίζει στην πλευρά και μπορεί να απειλήσει με γκολ ή ασίστ, είτε παίρνοντας τον ασβέστη είτε συγκλίνοντας στον άξονα.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Σούντσβαλ (εκεί γεννήθηκε), όπου έδειξε από νωρίς και σε μικρή ηλικία πως πρόκειται για ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Από το 2009 μέχρι και το 2013 πρόλαβε να κάνει 104 συμμετοχές με 25 γκολ και 12 ασίστ. Η Μάλμε ξεχώρισε το ταλέντο του 23χρονου (23/10/1991) κυνηγού και τον έκανε δικό της το 2013.
Την φετινή σεζόν ο Φόρσμπεργκ πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις, γεγονός που αποτυπώνεται στα νούμερα του. Έχει συνολικά 13 τέρματα στην Alsvenskan, ενώ στα 5 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος με την Μάλμε έχει προλάβει να σκοράρει 6 τέρματα. Στα προκριματικά του Champions League έχει 2 γκολ και 1 ασίστ.
Σίγουρα δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως οι συμπατριώτες του βλέπουν στο πρόσωπο του Φόρσμπεργκ ένα νέο αστέρι στο ποδόσφαιρο της χώρας.
Τα στατιστικά καριέρας του Εμίλ Φόρσμπεργκ

Συστήματα και διατάξεις

Με εξαίρεση την τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Μιάλμπι που παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-3 (πρόβα ενόψει Ολυμπιακού;), ο Άγκε Χαρέιντε χρησιμοποιεί κατά κανόνα το 4-4-2. Αυτό έκανε κόντρα σε Γκέφλε, Νόρκεπινγκ, Τζουργκάρντεν, Χάκεν, Χέλσινγκμποργκ και Χάλμσταντ αλλά το άλλαξε το Σάββατο (27/9), όταν και επικράτησε με 4-1 της Μιάλμπι, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τον τίτλο (10 πόντους μπροστά από την 2η στην βαθμολογία Έλφσμποργκ).
To 4-3-3 κόντρα στην Μιάλμπι (4-1, Φόρσμπεργκ 3, Ρόσενμπεργκ 1)

football formations
 

Στο εγχώριο πρωτάθλημα η Μάλμε προσεγγίζει τα παιχνίδια με ένα άκρως επιθετικό στυλ αλλά στην Ευρώπη βάζει περισσότερη σκοπιμότητα στο παιχνίδι της, που δείχνει πάντως να δουλεύει εξίσου καλά βάσει αποτελεσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως εντός έδρας οι Σουηδοί δεν δέχτηκαν κανένα γκολ στα τρία ματς προκριματικών που έδωσαν στο Champions League (0-0 με την Βέντσπιλς, 2-0 με την Σπάρτα Πράγας και 3-0 με την Ζάλτσμπουργκ), γεγονός που τους απέφερε ισάριθμες προκρίσεις.
Πάντως στην 1η αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης ο Χαρέιντε προτίμησε το 5-3-2 απέναντι στην Γιουβέντους και η ομάδα του άντεξε για ένα ημίχρονο και κάτι στο Τορίνο, τουλάχιστον πριν ο Τέβες γράψει την ιστορία του αγώνα με δύο δικά του γκολ.
Το 5-3-2 απέναντι στην Γιουβέντους (ήττα με 2-0)

football formations
 

Γενικότερα η Μάλμε εκτός έδρας δυσκολεύεται πολύ να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της (το έκανε μόνο κόντρα στην Βέντσπιλς), καθώς έχει δεχθεί 4 γκολ από την Σπάρτα Πράγας, 2 από την Ζάλτσμπουργκ και 2 από την Γιουβέντους.

Κλειδί ο έλεγχος του ρυθμού

Η Μάλμε εντός έδρας επιδιώκει να δίνει... δαιμονιώδη ρυθμό στο παιχνίδι. Αυτό έχει μάθει να παίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, αυτός της αρέσει, αυτό μπορεί να πράξει αποτελεσματικά με βάση τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών της. Είτε κυκλοφορώντας γρήγορα την μπάλα και επιτιθέμενη από το πλάι, είτε βγάζοντας μακρινές πάσες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας στους εξαιρετικά γρήγορους κυνηγούς της.
Ο Ολυμπιακός οφείλει να προσέξει τα άκρα των Σουηδών πολύ περισσότερα από ότι τον άξονα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που συνέβη απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Οι ακραίοι της Μάλμε είναι ταχύτατοι, δυνατοί και τεχνίτες, δίχως να διστάζουν στο "ένας εναντίον ενός". Οι κεντρικοί της μέσοι είναι περισσότερο δημιουργικοί και σπάνια απειλούν ευθέως.
Αν οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να φύγουν με θετικό αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης (1/10), το πρώτο πράγμα που έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν τον ρυθμό στον άξονα και να μην επιτρέψουν στους αντιπάλους τους να πάνε το ματς εκεί που θέλουν.
Εννοείται πως απαγορεύονται τα εύκολα λάθη στην μεσαία γραμμή καθώς οι Σουηδοί είναι "κοντράκηδες", ενώ αντίθετα δυσκολεύονται όταν συναντούν κλειστούς χώρους. Στην επίθεση του ο Ολυμπιακός οφείλει να κρατήσει την μπάλα χαμηλά και έτσι να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς του. Αν η μπάλα σηκωθεί, Ελάντερ, Γιόχανσον ή Χάμαρ... κάνουν πάρτι.
Η αριστερή πλευρά της άμυνας της Μάλμε είναι πιο ευάλωτη, με τον Ρικαρντίνιο να έχει περισσότερες επιθετικές αρετές σε σχέση με τις ανασταλτικές. Κάνοντας ένα καλό κάθετο επιθετικά παιχνίδι (κυρίως ανάμεσα σε δεξί μπακ - δεξί στόπερ και αριστερό μπακ - αριστερό στόπερ), οι παίκτες του Μίτσελ σίγουρα θα έχουν ευκαιρίες να σκοράρουν.
Οι Σουηδοί έχουν ενθουσιασμό, ταχύτητα αλλά και αφέλεια στο παιχνίδι τους. Αν ο Ολυμπιακός περιορίσει τα δύο πρώτα και "πατήσει" στο τρίτο, τότε μπορεί να επιστρέψει με βαθμούς ή βαθμό στις αποσκευές του. Παιχνίδι αρκετά δύσκολο αλλά μέσα στις δυνατότητες των Πειραιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου