Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Eνταση και φωτιές στη Μεσογείων


Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το πρωί της Τρίτης οι διαδικασίες κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν πέντε ημέρες. Από τα ξημερώματα επικρατεί ένταση στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι του καταυλισμού, που καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων.

Αυτή την ώρα είναι κλειστή η κάθοδος της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου.

Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του εισαγγελέα και του προέδρου των αθίγγανων προτάθηκε σε πρώτη φάση η κατεδάφιση 12 από τα 66 ακατοίκητα κτίσματα της περιοχής και να δοθεί παράταση 6 μηνών για να βρεθεί λύση στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα.

Η Περιφέρεια είναι θετική στην πρόταση της 6μηνης παράτασης, ώστε να ικανοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων και να μην βρεθούν οι Ρομά σε καθεστώς εξορίας. Στην πρόταση αυτή συμφωνεί και ο Δήμος.
Εκπρόσωποι των Ρομά είναι σε γενική συνέλευση για μελετήσουν και να αποφασίσουν για την νέα πρόταση που ετέθει από την πλευρά της Πολιτείας.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.


40 χρόνια στην περιοχή
Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Δευτέρας. Ρομά που ζουν στον καταυλισμό δίπλα στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.

Επιμένουν στην κατεδάφιση

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα, με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, εμμένει στην εκτέλεση της απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου