Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Πάγωσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ με το «πάγωμα» του χρέους


Η αναφορά για «πάγωμα του χρέους» που έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης προκαλεί αναστάτωση στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία και θα ζητηθούν εξηγήσεις. Με δεδομένο ότι πάγια προγραμματική θέση του κόμματος είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από τη χώρα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δύο τουλάχιστον πρόσφατες συνεντεύξεις του εμφανίζεται κατηγορηματικός όσον αφορά το χρέος, ενώ και ο Γιάννης Τόλιος (Σκάι) τάχθηκε υπέρ της μονομερούς διαγραφής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν αυτό δεν συμβεί «ούτε ο Αγιος Πέτρος και οι Αγιοι Πάντες δεν μπορούν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος».
Οπως εξήγησε ο κ. Τόλιος, οι προϋποθέσεις για να μη χρειάζεται δανεισμό η Ελλάδα είναι μια μεγάλη διαγραφή του χρέους, το να κλείσουν μαύρες τρύπες στα δημόσια έσοδα, και η πάταξη φοροδιαφυγής με μέτρα όπως διαρκές πόθεν έσχες σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Σε αυτή την εσωκομματική συγκυρία, η αυριανή παρουσίαση της μελέτης του Κώστα Λαπαβίτσα υπό τον τίτλο «Ενα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα» αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς ο καθηγητής, που διατηρεί ανοιχτή επαφή με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις για τη διαπραγματευτική κατάληξη με τους δανειστές αλλά και για ορισμένες από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου