Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Κορτζίδης: Δικαιολογίες χωρίς αυτοκριτική


Τρία ολόκληρα 24ωρα χρειάστηκε να περάσουν προκειμένου ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης να δώσει τη δική του οπτική για το θάνατο του 13χρονουαγοριού στο λούνα παρκ. 

"Ευθύνη όλων είναι να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό", τόνισε ο Χρήστος Κορτζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι ο δήμος δεν έδωσε άδεια λειτουργίας στο λούνα παρκ επειδή υπάρχει "πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων", και πως "ο δήμος δεν είχε ανάλογη εμπειρία, η επιχείρηση δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά".



Επίσης ότι "ο δήμος θεώρησε ότι η λειτουργία του παιδότοπου θα ήταν προσωρινή και άρα δεν ήταν απαραίτητη η σχετική άδεια".

Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης συνεπάγεται και έναν πρώτο έλεγχο λειτουργίας των μηχανημάτων. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων πρέπει, όπως υποστήριξε, να γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ σε ό,τι αφορά την άδεια της επιχείρησης, το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα και από τους Φορείς Πιστοποίησης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ασφάλειας των μηχανημάτων. 

Ο ίδιος τόνισε ότι οι απαντήσεις για το εάν έκριναν σωστά θα δώσει η έρευνα των αρμοδίων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο δήμαρχος απάντησε και στις αιτιάσεις ότι καθυστέρησε να κάνει δηλώσεις για το τραγικο περιστατικό, λέγοντας ότι δεν ήθελε να βγαίνει και να διαπληκτίζεται στα ΜΜΕ πριν κηδευτεί το παιδί, αλλά και πριν υπάρξει μια στοιχειώδης έρευνα.

Πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι "η σφοδρή επίθεση που γίνεται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και πολιτικούς, εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και συμφέροντα".

"Θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση γιατί παλεύουμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η δημοτική Αρχή συμμετέχει με ευθύνη και ειλικρίνεια στην έρευνα για το δυστύχημα και επισήμανε ότι δυστυχώς ανοίγει με τραγικό τρόπο η συζήτηση για το πώς λειτουργούν και ελέγχονται αυτού του είδους οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. 

Όπως είπε, στη μνήμη του παιδιού θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι "είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθεί".



Ο κ. Κορτζίδης είπε επίσης:

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για μπάζωμα ρέματος από τον ίδιο, στον χώρο όπου λειτουργούσε το λούνα-πάρκ, απάντησε ότι το ρέμα είναι μπαζωμένο εδώ και δεκαετίες. 

Στην κατηγορία ότι ο δήμος παρείχε παράνομα ρεύμα στην εγκατάσταση, απάντησε ότι το δημοτικό ρεύμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις λειτουργίας τέτοιων μηχανημάτων, γι' αυτό και η επιχείρηση λειτουργούσε με ηλεκτρογεννήτριες. 

Στην κατηγορία ότι είχε παροπλισμένο τεχνικό ασφαλείας, ο οποίος φέρεται να έχει εγγράψει και σχετική επιστολή, απάντησε ότι ένα από τα προβλήματα του δήμου είναι ότι δεν έχει τεχνικό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου