Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Βουλή - πολυνομοσχέδιο: Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα



Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό διακόπτεται η συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αρχίζει η διήμερη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γίνει την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης της διάταξης για το γάλα, εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη που έγινε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, καθώς και των κκ. Ιορδ. Τζαμτζή εκ μέρους της ΝΔ, Π. Κουκουλόπουλου και Χρ. Πρωτόπαππα από το ΠαΣοΚ, φέρεται να συμφωνήθηκε ότι στην επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης θα περιλαμβάνεται πλαφόν συντήρησης για το παστεριωμένο γάλα έως 7 ημέρες με ευθύνη του παρασκευαστή και θα προβλέπεται έλεγχος των αρμοδίων επιστημονικών φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτή την βάση φέρεται να υπήρξε σύγκλιση, ωστόσο όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας.
Εν τω μεταξύ σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», όπως έλεγαν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην πορεία, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αποχώρηση σε ένδειξη μη νομιμοποίησης της όλης διαδικασίας. Στο κλίμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν νομιμοποιεί την διαδικασία, η οποία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας ότι «επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας». Επιτέθηκε δε στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος φέρεται ειπών, σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ότι «έχει κλείσει ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών», πως «δεν έχετε ολοκληρώσει κανένα έργο». «Αυτό για το οποίο μπορείτε να περηφανεύεστε είναι ότι έχετε ολοκληρώσει ένα καταστροφικό έργο», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.  
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης λέγοντας ότι «είναι ωραίο αυτό που είπε πρωθυπουργός, ότι μας κάνουν κριτική οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υπερασπίζεστε ό,τι το χειρότερο, παλαιότερο, αναχρονιστικότερο, ενώ εμείς φέρνουμε το νέο σε αυτό τον τόπο και έρχεστε να εκπροσωπήσετε ό,τι χειρότερο υπάρχει, την πιο μαύρη αντίδραση και τα αγκυλωμένα συντεχνιακά συμφέροντα».
Κατά του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος επισημαίνοντας πως όταν «λέγαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα τότε μας λοιδορούσαν και όταν ψηφίζαμε το PSI μας κατηγορούσαν αλλά έτσι σώσαμε 170 δισ. ευρώ καταθέσεις, όμως δεν κάνει κανείς αυτοκριτική σε αυτή την αίθουσα».
Η συζήτηση στην Επιτροπή
Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στην Βουλή η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την μορφή του κατεπείγοντος που επέλεξε και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να επικαλείται την συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης 1 Απριλίου με στόχο, μετά και την απαραίτητη έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, την εκταμίευση της δόσης στις 17 Απριλίου.
Όπως εξήγησε το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις εφαρμογής των προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Ωστόσο οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές, ενώ και εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αν και δεν απέρριψε την διαδικασία του καταπείγοντος δηλώνοντας ότι «κατανοούμε τις δυσκολίες και τα διλήμματα γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση», ζήτησε ό,τι δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να βγει από το πολυνομοσχέδιο.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την κυβέρνηση αυταρχική και την διαδικασία «μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης είπε ότι «ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες κανένα καθεστώς δεν θα έδινε ένα νομοσχέδιο 800 σελίδων τις πρώτες πρωινές ώρες και θα καλούσε τους βουλευτές να αποφανθούν την επομένη το μεσημέρι». «Αυτό εξευτελίζει τη Δημοκρατία και τη Βουλή και διασύρει κάθε ίχνος δημοκρατικού θεσμού. Αυτά που επιχειρείτε κατακρεουργούν το Σύνταγμα και κουρελιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχετε επιβάλλει μια δικτατορία της τρόικας και μιας παραδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τη Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής». Επίσης, δήλωσε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «αντιστεκόμαστε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε» αλλά υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ντεκόρ», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο εξάλλου είπε ότι «δεν το αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται να παράξει έννομα αποτελέσματα». 
Έντονη ήταν και η αντίδραση εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. με τον κ. Ν. Μαριά να παρατηρεί ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία». «Έχει επιχειρηθεί τέσσερις φορές τεράστια νομοσχέδια που κατατίθενται 1.00 το βράδυ να έρχονται ως κατεπείγοντα». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι σε διαπραγμάτευση υποτίθεται 7 μήνες, άρα είχατε όλη την άνεση να προετοιμάσετε τις θέσεις σας, αλλά δεν δίνετε το χρόνο στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία με το κατεπείγον που σημαίνει επιπλέον ότι δεν καλούνται οι φορείς να τοποθετηθούν». Μάλιστα επικαλέστηκε την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠαΣοΚ για την αφαίρεση των μη μνημονιακών υποχρεώσεων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση και εισαγωγή του νομοσχεδίου σήμερα». «Καταψηφίζουμε την όποια διαδικασία κατεπείγοντος για να υπάρχει αξιοπρέπεια του Κοινοβουλίου, καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού διαλύουν την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξυροτήρη λέγοντας ότι «αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα ΄΄νέο ξεκίνημα΄΄ είστε βαθειά νυχτωμένοι». «Απαξιώνονται οι βουλευτές αλλά και οι πολίτες. Πώς θα το συζητήσουμε για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους;», συμπλήρωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να συνεχίζετε αυτή η ιστορία». «Δεν έχετε εκλεγεί για να πράττετε έτσι. Τα 2/3 του νομοσχεδίου δεν είναι προαπαιτούμενα. Κάθε υπουργείο ΄΄μπάζει΄΄ ό,τι έχει και δεν έχει χωρίς συζήτηση. Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ελληνικό λαό αν οι διατάξεις αυτές είναι προς το συμφέρον του ή όχι», ανέφερε η κυρία Ξηροτύρη, υπογραμμίζοντας ότι «ο βουλευτής όταν δεν είναι σε θέση να διαβουλευθεί παύει ο ρόλος του να υπάρχει».
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία», η οποία «κρύβει σκοπιμότητα: να μην αποκαλυφθεί το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης και να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση». Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει αύριο Κυριακή για την ψηφοφορία.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο κ. Π. Μουτσινάς κάλεσε τους βουλευτές «να μην δεχθούν ένα τέτοιο επαίσχυντο νομοσχέδιο». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ήθος. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση με την κοινωνία να είναι γονατισμένη και την κυβέρνηση να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», κατέληξε, ενώ ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Ηλ. Παναγιώταρος χαρακτήρισε την Βουλή «τσίρκο» και τους βουλευτές ως «κωλοτούμπες».
Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος αιτιολογώντας την μορφή του κατεπείγοντος είπε ότι «μετά από 7μηνη διαπραγμάτευση, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής, γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το γεγονός ότι το προσχέδιο είναι εδώ και πολλές ημέρες στην διαδικασία της διαβούλευσης και ως εκ τούτου είμαστε θετικοί να προχωρήσει η διαδικασία». Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος συμφώνησε με το κατεπείγον λέγοντας: «Έχουμε μια ιστορική συνεδρίαση αύριο (Κυριακή) γιατί η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία και πρέπει να προχωρήσουμε». Έτσι, κατά πλειοψηφία (ΝΔ-ΠαΣοΚ) έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με την μορφή του κατεπείγοντος (η ψήφισή του προβλέπεται την Κυριακή 30 Μαρτίου το βράδυ).
Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠαΣοΚ ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση) και παραπέμπεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου