Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Μπαμπά, πού να βάλω τα χρήματα;» - «Πάρτα από το σπίτι!»


«Πάρε ελικόπτερο και φύγε ή παραιτήσου» καλεί η αντιπολίτευση τον Τούρκο πρωθυπουργό - Η χειρότερη κρίση στην καριέρα του - Οι αντίπαλοί του ακονίζουν τα νύχια τους για μετωπική επίθεση

Βουτηγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αποκάλυψη της καταγεγραμμένης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον γιο του, Μπιλάλ, τον παρασύρει ακόμα περισσότερο στη δίνη, τρομοκρατώντας και απειλώντας τη θέση του και την υπεροχή του.
Παρότι ο ίδιος διατείνεται ότι όσα ακούγονται να λέει στο γιο του σχετικά με τον τρόπο που θα εξαφανίσουν 30 εκατ. δολάρια, είναι προϊόν επεξεργασίας, η τουρκική αντιπολίτευση ακονίζει τα νύχια της και έχει ήδη ξεκινήσει την επίθεσή.
Ήδη ο επικεφαλής της του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, αφού χαρακτήρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό «κλέφτη», έθεσε δύο επιλογές στον πρωθυπουργό: «Είτε θα πάρεις ελικόπτερο και θα φύγεις από τη χώρα, είτε θα παραιτηθείς».
Όλα αυτά, την ώρα που ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η συνομιλία είναι κατασκευασμένη και με ανακοίνωση τονίζει ότι η καταγραφή που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο είναι «ανήθικο προϊόν μοντάζ και εντελώς πλαστό», προσθέτοντας ότι «αυτοί που κατασκεύασαν αυτή τη βρώμικη συνωμοσία κατά του Τούρκου πρωθυπουργού θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσει».

Στις συνομιλίες ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ενημερώνει για τις συλλήψεις το γιο του, ο οποίος είχε άγνοια μέχρι εκείνη τη στιγμή για τις εξελίξεις. Στη συνέχεια τον ρωτά για τα χρηματικά ποσά που έχει στο σπίτι του.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν του απαντά ότι έχει «τα λεφτά που του έδωσε ο ίδιος», και τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός του λέει να τα απομακρύνει και προκειμένου μάλιστα να τον βοηθήσει στέλνει εκεί και την αδελφή του Μπιλάλ, Σουμεγέ.

Στις συνομιλίες γίνεται αναφορά για απομάκρυνση χρημάτων από πέντε συγγενικά σπίτια, ενώ προς στιγμήν ακούγεται και η φωνή της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ, να παροτρύνει κάποια χρήματα να μεταφερθούν σε κάποιον ονόματι Μπεράτ.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας γίνεται λόγος για απομάκρυνση των χρημάτων τη νύχτα, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες.

Στο τέλος των συνομιλιών ο Μπιλάλ φέρεται να λέει στον πατέρα του ότι δεν φτάνει η αποπομπή μερικών αστυνομικών και εισαγγελέων, αλλά θα πρέπει να χτυπηθεί το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία που προβλήθηκε στο YouTube παρουσιάζεται ως συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του πρωτότοκου γιού του Μπιλάλ, στην οποία οι δύο άνδρες αναφέρουν τους τρόπους για να εξαφανίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνηση από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η ηχογραφημένη αυτή συνομιλία προκάλεσε αναταραχή όλη τη νύχτα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μερικές ώρες μετά τις αποκαλύψεις δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που κατηγορούν εισαγγελείς προσκείμενους στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων προσώπων, μεταξύ τους και ο Ερντογάν.
 «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της καριέρας του», τόνισε ο αναλυτής του Νιχάτ Αλί Οζτσάν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας.
«Τα μάγια γύρω από το χάρισμά του έχουν λυθεί και είναι δύσκολο να διορθώσει τη ζημιά. Θα υπάρξουν συνέπειες αργά ή γρήγορα», τόνισε ο Οζτσάν.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου