Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Να παραμείνουν κακουργήματα τα οικονομικά εγκλήματα»


Ο Αρειος Πάγος διαφωνεί με την επιεικέστερη αντιμετώπιση και τη μετατροπή 
σε πλημμέλημα

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Αντιδρούν δικαστές και εισαγγελείς σε κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές νομικές ενστάσεις και αντιρρήσεις σε βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου όχι μόνο για την επιτάχυνση δικών, προθεσμιών κ.λπ. αλλά και για την επιεικέστερη δίωξη και ελαφρότερη τιμωρία αρκετών αδικημάτων και οικονομικού περιεχομένου, εξέφρασαν οι ολομέλειες του Αρείου Πάγου και της εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις τους η ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την πρόεδρό της Ρ. Ασημακοπούλου και η ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε έκριναν πολλές από τις νέες ρυθμίσεις ως θετικές, αντιδρώντας όμως ταυτόχρονα σε αρκετές διατάξεις.
Αντιρρήσεις
Οι σοβαρότερες αντιρρήσεις διατυπώθηκαν για τις διατάξεις που μετατρέπουν από κακουργήματα σε πλημμελήματα πολλά εγκλήματα οικονομικού περιεχομένου (απάτη, απιστία, υπεξαίρεση, διακεκριμένη κλοπή, ληστεία, δωροδοκία, πλαστογραφία κ.λπ.) καθώς ανεβάζουν τα χρηματικά όρια (από 15.000 σε 60.000 και από 73.000 σε 300.000 ή και 500.000 ευρώ σε περίπτωση κατάχρησης κατά του Δημοσίου) πέρα από τα οποία ένα αδίκημα θεωρείται κακούργημα ή τιμωρείται με επιβαρυντικές περιστάσεις. Δικαστές και εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να γλιτώνουν με πλημμεληματικές εξαγοράσιμες ποινές κατηγορούμενοι για οικονομικά αδικήματα, ιδίως με την παρατηρούμενη έξαρση της εγκληματικότητας.
Παράλληλα υπογράμμισαν ότι υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν άμεσα σοβαρές κακουργηματικές πράξεις και να αποφυλακιστούν κατάδικοι παρά τη νομοθετική πρόβλεψη ότι η αλλαγή των χρηματικών ορίων δεν αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις. Και τούτο διότι, σύμφωνα με υπερνομοθετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Χάρτα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ.λπ.) πρέπει να εφαρμόζεται πάντα ο ευνοϊκότερος νόμος.
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαφωνεί με τη μετατροπή σε πταίσμα διαφόρων αδικημάτων (φθοράς, σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης, δυσφήμισης, επαιτείας κ.λπ.) κρίνοντας ότι δεν δικαιολογείται μία τέτοια απαξίωση των προβλεπόμενων κυρώσεων, ενώ η ολομέλεια του Αρείου Πάγου διαφώνησε μόνο ως προς τη δυσφήμιση. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς προφυλακίσεων (όπως ήταν πριν από το «νόμο Καστανίδη») και διατυπώθηκαν από δικαστές και εισαγγελείς επιφυλάξεις αν μπορεί να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση που ορίζει ότι όταν διαφωνούν ανακριτής - εισαγγελέας για την προφυλάκιση, τότε το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει αυθημερόν.
Αντίθετη στην ίδρυση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων ήταν η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (για υποθέσεις ληστειών, ναρκωτικών κ.λπ. όπου δεν απειλούνται ισόβια) ενώ η εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δέχθηκε ως λύση ανάγκης, εφόσον όμως εξασφαλιστούν αίθουσες, προσωπικό και προεπιλέγονται οι καλύτεροι δικαστές. Αντίθεση εκφράστηκε στην επιβολή διαφόρων παραβόλων, όπως τα 100 ευρώ για την έγκληση που πρέπει να καταβάλει το θύμα π.χ. κλοπής, ληστείας (για την καταγγελία του ως παθών) ενώ ζητήθηκε μείωση άλλων παραβόλων (από 300 σε 200 ευρώ) π.χ. για την προσφυγή σε εισαγγελέα εφετών κ.λπ.
Διατάξεις
Ανεφάρμοστες κρίθηκαν διατάξεις που επιβάλλουν την ταχύτατη εντός 20 ημερών έκδοση αποφάσεων σε διάφορες διαδικασίες (εργατικές , διαφορές, διατροφές, αυτοκίνητα κ.λπ.) καθώς και άλλες σύντομες προθεσμίες και προσδιορισμοί υποθέσεων (όπως εντός τριμήνου οι δίκες που αναβάλλονται λόγω δικηγορικής αποχής).
Αντίθετη είναι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου όχι μόνο στην πληρωμή παραβόλου από τον παθόντα για την έγκληση-καταγγελία που υποβάλλει, αλλά και για το γεγονός ότι πρέπει να συγκεντρώνει και καταθέσεις μαρτύρων (με ένορκες βεβαιώσεις σε συμβολαιογράφο) γεγονός που μετατρέπει σε ιδιωτική υπόθεση την ποινική δίκη, δεν τη διασφαλίζει με τις εγγυήσεις των ερωτήσεων που υποβάλλει ο εισαγγελέας, πταισματοδίκης κ.λπ.

Πηγή:http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112790715#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου