Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Για νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μίλησε ο Σόιμπλε

 
Στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε ο γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) το βράδυ της Κυριακής.
Μιλώντας στην εκπομπή Berlin Direkt ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «προς το παρόν το ζητούμενο είναι να διαπιστώσει η τρόικα, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα. Και μετά θα δούμε τι θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα».
 
Τι ακριβώς μπορεί να χρειαστεί τον επόμενο χρόνο; «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι υποθέταμε πριν από δύο χρόνια, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται κάποια στήριξη στις διεθνείς αγορές» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Γι' αυτό και σκεπτόμαστε ένα είδος προληπτικού δανείου, το οποίο θα συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Όσο για το χρονικό πλαίσιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει: «Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το ζήτημα αυτό στις αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες». Για «προληπτική γραμμή στήριξης» προς την Ελλάδα κάνει λόγο και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν έχουν απορροφηθεί. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης συνεχίζονται και «σημείο τριβής» παραμένει ο νέος προϋπολογισμός, καθώς «οι πιστωτές θεωρούν ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Δεν υπάρχει επενδυτικό κενό»

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη γερμανική τηλεόραση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε για μία ακόμη φορά την κριτική ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προωθεί τις επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για «κενό επενδύσεων» που στραγγαλίζει την οικονομία. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη: «Η επιτροπή σοφών της γερμανικής οικονομίας στην τελευταία της έκθεση επισημαίνει με ακριβή και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα ότι το υποτιθέμενο κενό επενδύσεων στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν» αναφέρει ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε. Αντιμετωπίζει μάλιστα με σκωπτική διάθεση τους επικριτές του, υποστηρίζοντας ότι απλώς «ο ένας επαναλαμβάνει αυτά που λέει ο άλλος».

Αναφερόμενος τέλος στην «εισφορά αλληλεγγύης» για τα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας που εκπνέει το 2019, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η παράταση της εισφοράς και στα επόμενα χρόνια, καθώς τα «νέα κρατίδια» θα χρειάζονται βοήθεια και μετά το 2020. Η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν αντιβαίνει στην προεκλογική υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων, επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντιθέτως: «Τόσο ο καγκελάριος, όσο και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ είχαν δηλώσει προεκλογικά ότι θα χρειαστούμε τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης και μετά το 2019».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου