Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τσίπρας για Ρωμανό: Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε ζυγαριά

 
«Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό
«Στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατούμενους, αλλά η κοινωνική επανένταξη, αναφαίρετο σκέλος της οποίας είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην δήλωση του.
 
Όπως τονίζει μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να γίνει «σαφές στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, σε ένα κράτος δικαίου η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιουδήποτε είδους πολιτικές σταθμίσεις».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στην δήλωση του:

«Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 25η ημέρα απεργίας πείνας νοσηλευόμενος αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Γεννηματά, διεκδικώντας το σεβασμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του,  και, ειδικότερα, το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος, προσωπικότητες και φορείς στηρίζουν το αίτημα αυτό. Η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού δεν αποτελεί υπόθεση απλώς δική του και των οικείων του, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας, σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες πλήττονται συστηματικά για όλους και όλες.

Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και το κεντρικό ζήτημα των συνθηκών κράτησης και των δικαιωμάτων των κρατουμένων,  που διαβιούν υπό συνθήκες καταρράκωσης της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης υπόστασής τους. Το μεγαλείο, όμως, της δημοκρατίας είναι ακριβώς ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης ταυτότητας. Και όλα τούτα δεν είναι παρά οι ιδρυτικές αρχές των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, τα θεμέλια πάνω στα οποία οφείλει να στηρίζεται κάθε κράτος που σέβεται την δημοκρατία.

Στόχος ενός σύγχρονου και δημοκρατικού σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εκδικητικότητα και η πυγμή απέναντι στους κρατούμενους, αλλά η κοινωνική επανένταξη, αναφαίρετο σκέλος της οποίας είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Εξάλλου, και αυτό οφείλει να γίνει σαφές στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, σε ένα κράτος δικαίου η διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με οποιουδήποτε είδους πολιτικές σταθμίσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και όχι να συμβάλει αντικειμενικά στην πυροδότηση της έντασης, καλλιεργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου