Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Καρκινοπαθείς στην Ελλάδα – Χωρίς έγκαιρη θεραπεία ένας στους τρεις ασθενείς

 
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έρευνας για τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό και ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να ακολουθήσει εγκαίρως την θεραπεία.
Η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους καρκινοπαθείς σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συλλόγου «Δικαίωμά μου».
 
Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 426 ασθενών, δείχνει ότι το 68% των καρκινοπαθών έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης και οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να ζητάν δανεικά για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του.

Όπως αναφέρει η έρευνα ένας στους τρεις (30,5%) αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό και ένας στους τέσσερις (25,4%) δεν ακολουθεί εγκαίρως την φαρμακευτική αγωγή με σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας τους.

Αν και σύμφωνα με την έρευνα το 89,3% των ασθενών που απάντησαν στα ερωτηματολόγια, είναι ασφαλισμένοι, η πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζει δυσκολίες και μεγάλες καθυστερήσεις στο να κλείσει ραντεβού με γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετακίνησης προς και από το νοσοκομείο.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα τόσο στη συνταγογράφηση όσο και την εύρεση των απαιτούμενων φαρμάκων.

Το 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση σε θεραπεία, δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση λήψης της σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού. Από αυτούς, σχεδόν όλοι (96,3%) δήλωσαν πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους λόγω της καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου