Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ρωμανό προανήγγειλε ο Αθανασίου - Συνάντηση με τους γονείς του

 
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο , εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι απαιτείται και υπογραφή Λοβέρδου, ο οποίος επιστρέφει από την Κίνα την Κυριακή...

«Βεβαίως κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι’ αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δια αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως για πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές , ο φοιτητής - κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητής καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Ειδικά για το Νίκο Ρωμανό, ο Χ. Αθανασίου είπε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσο αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δώρο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής , τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί»

Ο υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι «σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».

«Ψάχνω τους γονείς του»

Ο Χ.Αθανασίου έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν.

Σημείωσε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και δήλωσε «βάζουμε την υγεία του πάνω απ’ όλα».    

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές ; Να παραβιάσουν το νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε  α αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς».

Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια:

«Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών , το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνήται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε : «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου