Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: «Οργισμένη με την Αθήνα η τρόικα»

 
Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας σχετικά με τον τελευταίο γύρο των μέτρων που απαιτούνται λίγο πριν από την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, «η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αντιστέκεται προς το παρόν στην πίεση που ασκείται από την τρόικα για πρόσθετες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2015 ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ».
Το γεγονός αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, δημιουργεί για την Ελλάδα τον κίνδυνο να μείνει χωρίς προστασία από την 1η Ιανουαρίου, μετά το τέλος του προγράμματος.
Μάλιστα η τρόικα φέρεται να είναι εξοργισμένη, επειδή η Αθήνα απέτυχε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα για να γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προειδοποίησαν την Ελλάδα για την έλλειψη προόδου στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
«Με την κυβέρνηση στην Αθήνα να αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι πιθανόν να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου για συμφωνία στα επόμενα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση και ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τις 6 Νοεμβρίου, είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και να αρχίσει η συζήτηση για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου.
Η εκπρόσωπος του Ντάισλεμπλουμ, Σιμόν Μποιτέλ, αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου