Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Κατά το ήμισυ η επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους

 
«Κουτσουρεμένη» κατά 50% θα είναι η μισθολογική αποκατάσταση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα  Σώματα Ασφαλείας, παρά την πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το μνημονιακό «κούρεμα» που έγινε στους μισθούς των ενστόλων, εν ενεργεία και αποστράτων, τον Αύγουστο του 2012.
 
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών κ . Χρήστου Σταϊκούρα με τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων στα Σώματα Ασφαλείας, παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη τροπολογία  αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει, την αποκατάσταση κατά 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν με τον Ν.4093/2012 στα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,από 1/8/2012.

Ειδικότερα, με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου που θα
πραγματοποιηθεί στις 27/11/2014 θα καταβληθούν και τα αναδρομικά έξι
μηνών, από 1/7/2014. Από 1/1/2015 θα συνεχιστεί η καταβολή των
υπολοίπων αναδρομικών για τους 23 μήνες (από 1/8/2012 έως 30/6/2014)
σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Τα αναδρομικά ποσά μέχρι και 250 ευρώ θα καταβληθούν άπαξ με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2015.

Τέλος, στη επίμαχη τροπολογία προβλέπεται η αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών των αποστράτων, κατά 50% η οποία θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή της σύνταξής τους στις 22Δεκεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει μέρος των αναδρομικών από 1/7/2014.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας επισήμανε  στους εκπροσώπους  των ενστόλων, πως η κατά το ήμισυ και όχι πλήρης επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους  δεν ήταν η επιθυμητή λύση για  την Κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά αναγκάστηκε να καταλήξει σε αυτή την επιλογή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμος του ’14 στο βαθμό, που θα οδηγούσε σε «εκτροχιασμό του ελλείμματος» . 

Εν αντιθέσει με την επιχειρηματολογία του "όλα ή τίποτα" που ακολουθούσαν έως τώρα  οι συνδικαλιστικές ενώσεις των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών εμφανίστηκαν διαλλακτικοί, αποδεχόμενοι την πρόταση του Χ. Σταϊκούρα για "κούρεμα" κατά το ήμισυ στην επιστροφή των αναδρομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου