Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η ξηρασία στην Ισπανία «εκτοξεύει» την παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα

 
Η ξηρασία που υπέστησαν περιοχές της Ισπανίας, αλλά και οι προβλέψεις που δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ελαιόλαδου θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος, «ανοίγουν την πόρτα» στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για μία καλύτερη οικονομικά χρονιά.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, «η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

H παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία η χειρότερη ξηρασία που υπέστη ποτέ η Ισπανία αλλά και η παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που εξάντλησε τα ελαιόδεντρα. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού από σαλάτες έως παραγωγή σαπουνιού.

Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο και, όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων, την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους από τους 158.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου